Megszavazták a dánok, hogy csatlakozzanak a közös európai védelmi politikához

európai unió
2022 június 02., 04:32

Utolsó országként Dánia is csatlakozik az Európai Unió közös védelmi politikájához. Harminc évnyi különutasság után népszavazáson döntött erről az ország lakossága, amely közel 67 százalékban támogatta a katonai együttműködés megerősítését.

Mette Frederiksen miniszterelnök azt mondta, az eredménnyel világos üzenetet küldtek NATO-s és európai szövetségeseinek, akárcsak Vlagyimir Putyinnak. „Ha Putyin lerohan egy szabad és független országot, ha Putyin veszélyezteti a békét és a stabilitást, jobban összefogunk.”

photo_camera Mette Frederiksen dán miniszterelnök, mellette a férje Fotó: LISELOTTE SABROE/AFP

Dánia csatlakozásának inkább elvi, semmint gyakorlati jelentősége van, és illeszkedik az észak-európai országok tabutörő intézkedéseinek sorába. Ilyen az is, hogy Svédország és Finnország múlt hónapban benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

A népszavazás nyomán most már dán katonák is részt vehetnek közös uniós műveletekben, például Szomáliában, Maliban és Bosznia-Hercegovinában. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.