Népszavazás lesz Tatán az Öreg-tó partjára tervezett Avalon-szállodáról

vidék
2022 június 02., 15:30
comments 1

Július 31-re tűzte ki a tatai választási bizottság a civilek által kezdeményezett népszavazás időpontját. A voksolással szeretnék megakadályozni, hogy az Avalon-csoport szállodát építhessen az Öreg-tó partján – közölte az iroda vezetője.

A Győri Törvényszék által elfogadott kérdések az alábbiak.

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit.

A harmadik kérdés támogatása megakadályozná, hogy az önkormányzat az Öreg-tó teljes partján településfejlesztési megállapodást kössön, ez több tervezett fejlesztést megakasztana – mondta Horváth József jegyző.

Eredményes népszavazás esetén a képviselő-testület egy évig nem hozhat a szavazással ellentétes döntést.

A referendum lebonyolításához a város 14 milliós forintot különített el a költségvetésben.

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választók több mint fele, közel 10 ezer ember szavaz. Egy-egy kérdésben a szavazás eredményességéhez az érvényes szavazatok több mint felének azonossága szükséges – mondta el a jegyző, aki korábban beszélt az ügyről a városi televízióban, de a kezdeményezőket meg sem hívták, pedig a Stop Avalon Tata aktivistái keresték a Tatai TV-t azzal, hogy vegyenek részt a sajtótájékoztatójukon, de hiába.

A gimnázium alatt az Avalon egyik látványterve.
photo_camera A gimnázium alatt az Avalon egyik látványterve. Fotó: Avalon Lake Facebook

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett 80-100 fő alkalmazására nyújt lehetőséget.

A tervek ellen nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, a beruházás megakadályozása érdekében Stop Avalon Tata néven alakult civil mozgalom, ami több tüntetést szervezett, majd közel 7000 aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért. A helyi fideszes polgármester, Michl József meg is támadta a civilek kérelmét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.