Putyin ellen márciusban merényletet kíséreltek meg, áprilisban előrehaladott rákkal kezelték, és az is lehet, hogy Parkinson-kórja van

háború
2022 június 02., 15:34
comments 21

Heves viták folynak a Biden-kormányzaton belül Vlagyimir Putyin egészségi állapotáról azután, hogy az amerikai hírszerzés május végén elkészítette negyedik átfogó jelentését a témában. Az anyag szerint ugyanis az orosz elnök-diktátor áprilisban előrehaladott rákbetegség miatt kapott kezelést. Ez annyiban nem új, hogy meg nem erősített információk alapján a nemzetközi sajtó májusban már írt műtétről, az a hír a 444-en is megjelent.

Most a szóban forgó amerikai jelentést ismerő három titkosszolgálati forrás állított hasonlót a Newsweeknek. Akik ráadásul azt is mondták, hogy még márciusban merényletet kíséreltek meg Vlagyimir Putyin ellen, ám sikertelenül.

A cikk szerint az amerikai szolgálatok aggódnak amiatt, hogy a fejlemények következtében az életét és hatalmát féltő orosz elnök-diktátor egyre paranoiásabb, és ez kiszámíthatatlanná teszi az orosz Ukrajna-politikát. Ezzel együtt azt állítják, a másik oldalról mindez kevésbé teszi valószínűvé egy nukleáris világháború kitörését.

A Newsweekkel kommunikáló egyik névtelen tiszt úgy véli, Putyin korántsem annyira erős, mint fénykorában, így a Kremlben többen arra számítanak, hogy a róla elnevezett korszak rövidesen véget érhet. Ezzel együtt a források arra figyelmeztetnek, hogy az elnök-diktátor elszigetelődése megnehezíti a titkosszolgálatok számára a valós-reális helyzet átfogó és pontos felmérését, és egyúttal növeli a spekulációk mértékét is.

photo_camera Vlagyimir Putyin Sojgu miniszter jelenlétében kapaszkodik 2022. április 21-én

Vlagyimir Putyin egészségi állapotáról évek óta cikkeznek az újságok, a téma viszont új erőre kapott, amikor az ukrajnai háború kirobbanása előtt, majd után is kivételesen hosszú asztalok mellett tárgyalt nemcsak külföldi vendégeivel – köztük Orbán Viktorral és Emmanuel Marcronnal –, hanem saját minisztereivel is. Még nagyobb lendületet vettek a spekulációk akkor, amikor április 21-én a Szergej Sojgu „védelmi” miniszterrel közös videón az elnök-diktátor a székébe süllyedve, az asztal szélét markolászva, a lábát idegesen mozgatva ült kamera elé.

Egyes megfigyelők, írja a Newsweek, arra következtettek ekkor, hogy Putyinnak Parkinson-kórja is van.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter múlt héten minden ilyen spekulációt visszautasított, azt mondta, épeszű ember nem fedezheti fel betegségek jeleit Putyinon. A Newsweek forrásai ehhez képest azt mondják, mindez csupán hűségnyilatkozat Lavrov részéről, és az orosz elnök-diktátor továbbra is súlyos kihívásokkal küzd nemcsak egészségügyi szempontból, hanem régi karizmáját elveszítő vezetőként is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.