Ezután a törvény helyett Orbán Viktor határozhatja meg a politikai felső vezetők fizetését

POLITIKA
2022 június 03., 15:53
comments 25

A törvény eddig úgy szabályozta a politikai felső vezetők, a kormánybiztosok, a miniszterelnöki biztosok fizetését, hogy az nem haladhatta meg a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott havi átlagos bruttó kereset tízszeresét.

Pénteken a kormány azonban benyújtott egy salátatörvényt, aminek részeként ezeket a feladatköröket megszabadítanák a törvényi korlátozásoktól, az új mérce pedig az lenne, hogy a miniszterelnök mit gondol. Így mostantól

  • a miniszter,
  • a miniszterelnök politikai igazgatója,
  • az államtitkár,
  • a kormánybiztos,
  • a miniszterelnöki biztos és a miniszterelnöki megbízott díjazásának mértékét a miniszterelnök állapítja meg.

Orbán fizetését Kövéréhez kötik

A javaslat változtat Orbán Viktor fizetésén is. Eddig a miniszterelnök bére megegyezett a köztisztviselői illetményalap harminckilencszeresével.

Mostantól pedig az országgyűlés elnökének fizetésével lenne egyenlő.A törvény alapján Kövér László eddig a képviselői díjak 2,7-szeresét kereste meg, a parlamenti képviselők alapfizetése a havi átlagos bruttó kereset háromszorosa volt. A legutóbbi vagyonbevallása szerint Kövér László bruttó 3 554 280 forintot kapott havonta, miközben a miniszterelnök fizetése csak 1,5 millió volt. Ehhez Orbán Viktornak hozzájön még a 1,3 milliós képviselői fizetése is. A május végén leadott vagyonnyilatkozata szerint Orbán Viktornak továbbra sincsenek megtakarításai.

A javaslat mellesleg elintézné azt is, hogy Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója diplomata-útlevelet kapjon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.