Meghalt a Litvinyenko megmérgezésével vádolt két orosz ügynök egyike

külföld
2022 június 04., 11:06
comments 4

Dmitrij Kovtun, a Kreml-kritikus Alekszandr Litvinyenko 2006-os megmérgezésével vádolt két orosz férfi egyike koronavírusban halt meg egy moszkvai kórházban.

photo_camera Fotó: DMITRY SEREBRYAKOV/AFP

Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese miután szembefordult az orosz kormánnyal, 2000-ben Londonba emigrált, ahol 2006 novemberében megmérgezték a teájába csempészett polónium 210-es izotóppal. A gyilkossággal két egykori ügynöktársát, Andrej Lugovojt és Dmitrij Kovtunt vádolták, kiadatásukat azonban Moszkva megtagadta.

A brit állampolgárságú Litvinyenko halálos ágyán Putyint vádolta a gyilkosság megrendelésével, de a Kreml mindig is tagadta, hogy bármi köze lett volna hozzá.

Az ügyet vizsgáló brit bíró 2016-ban arra jutott, hogy a gyilkosságot az FSZB kéei követték el, és azt Nyikolaj Patrusev, illetve Putyin hagyta jóvá. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.