4 milliárdért kelhet el egy ritka Stradivari-hegedű

június 6., hétfő 16:49
4
Stradivari kiállítva (illusztráció) Fotó: ALEXEI DANICHEV/Sputnik via AFP

11 millió dollárért, mintegy 4 milliárd forintért kelhet el Antonio Stradivari olasz hegedűkészítő-mester egyik ritka intarziás hegedűje, amit 1679-ben készített el.

A Hellier Stradivarius a Cristie's aukciósház árverésének kiadványa szerint ez „a valaha készült legjobb Stradivarius hangszer.”

A hangszer hátlapja elefántcsont rombusz mintákkal berakott, aranybarnára van lakkozva, becsült ára 6-9 millió font."

A hangszer 55 éven át volt Stradivari tulajdonában, mielőtt 1734-ben, akkori áron 40 fontért eladta a wombourne-i Samuel Helliernek Angliába.

Florian Leonhard hegedűszakértő, a Christie's tanácsadója a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy nagy érdeklődésre számít, mert egy muzeális darabról van szó.

A cremonai Antonio Stradivarit a történelem leghíresebb hegedűkészítőjének tartják, több mint ezer húros hangszert alkotott; műhelyéből mintegy 600 hegedű, cselló, gitár és lant maradt fenn. A hangszerek ára nyolc- és húszmillió dollár között van.

A most árverésre bocsátott hangszer egyike azon keveseknek, ilyen állítólag csak tucat készült, amik díszítéssel készültek. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt