Bayer Zsolt is felkerült az ukrán ultranacionalisták ellenségeinek listájára

POLITIKA
2022 június 06., 14:39
comments 23
Bayer Zsolt író, újságíró, mûsorvezetõ és jobbján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes
photo_camera Bayer Zsolt író, újságíró, mûsorvezetõ és jobbján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Hétfő délután a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy újabb ismert közéleti személyiség került fel az ukrán utranacionalisták által működtetett Mirotvorec honlapjára.

Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Brenzovics László után Bayer Zsolt kormánypárti vezérpublicista is helyett kapott a listán, ahol az ukrán nemzet legádázabb ellenségeit gyűjtik az ukrán radikálisok, és ahol már több tízezer ember nevét és személyes adatait gyűjtik.

„Ukránellenes propagandista. A Kreml narratívájának terjesztője. Részt vesz az Ukrajna elleni humanitárius agresszióban. Szélsőjobboldali és ultrakonzervatív újságíró”

– jellemzi Bayer Zsolt munkásságát a Mirotvorec, és megállapítja róla azt is, hogy a miniszterelnök egyik bizalmasa, aki a kormánypárti médiabirodalom kulcsfigurája egyben.

A bejegyzésben felemlegetik Bayer egyik videóbejegyzését is, amiben hitleri gondolkodással illette Olekszandra Koval ukrán tisztségviselőt, aki arról beszélt: el kell távolítani az ukrán könyvtárakból az ukrán gondolkodásmódra veszedelmes könyveket. Szerinte egy olyan ország, ahol kormányzati beosztottak így gondolkodnak, semmi szín alatt nem csatlakozhat az Európai Unióhoz.

A 2014-ben létrehozott Mirotvorec a kezdetekben csak azoknak az adatait tette közzé, akik közvetlenül szerepet játszottak a Krím-félsziget orosz elcsatolásában és fegyverrel harcoltak a Donyec-medencei konfliktusban az ukrán hadsereggel szemben, vagy együttműködnek a szakadár fegyveres erőkkel. Később olyanok adatait is elkezdték az oldalon közzétenni, akik a szervezet értékelése szerint „Ukrajna szuverenitását és területei egységét sértő bűntett, illetve jogsértés jegyeit hordozó” cselekményt követtek el.

2018-ban a kettős, magyar-ukrán állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarok neveit és címeit is elkezdték feltölteni nyilvános adatbázisába, amiben régóta szerepel Orbán Viktor és Szijjártó Péter is, utóbbi azért, mert „támadást intézett Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen” és támogatta a szakadár törekvéseket Ukrajnában. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.