Putyin fenyegetése ellenére a britek is adnak nagy hatótávolságú rakétarendszereket Ukrajnának

háború
2022 június 06., 05:09
comments 1

A brit védelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyság is küld nagy hatótávolságú, M270-es rakétarendszereket Ukrajnának. Ben Wallace szerint ezek segíteni fogják az ukránokat az oroszok elleni védekezésben. Szerinte ezekre a fegyverekre azért van szükség, mert az oroszok taktikája is megváltozott. Az M270-es rakétarendszerek egy perc alatt 12 rakétát képesek kilőni, amik 80 kilométerre is pontosan érnek célba.

A finn hadsereg M270-es rakétarendszere
photo_camera A finn hadsereg M270-es rakétarendszere Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Bár a brit kormány nem közölte, mennyiről lehet szó, a BBC értesülései szerint három ilyen rendszerről lehet szó. Az ukrán katonákat a rendszer használatára az Egyesült Királyságban képzik ki a következő hetekben. A döntést az Egyesült Államokkal egyeztetve hozták meg, ami a múlt héten jelentette be, hogy szintén küld nagy hatótávú rakétarendszereket az ukránoknak.

Vlagyimir Putyin már az amerikai bejelentés után is azzal fenyegetőzött, hogy kibővíti a célpontjai listáját, ha a nyugati országok tényleg rakétarendszerekkel látják el az ukránokat. Amikor erről beszélt az orosz állami tévében, hetek óta először, újra rakétákat lőttek ki Kijevre. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.