A Top Gun szerzői jogai miatt perlik a Paramountot

FILM
2022 június 07., 05:13
comments 1

A pert annak az izraeli írónak a családja indította, akinek a cikke ihlette az eredeti, 1986-os Top Gun című filmet. A család azt állítja, hogy a Paramountnak a Top Gun: Maverick című folytatás bemutatásának idején már nem voltak meg Ehud Yonay 1983-as Top Guns című történetének jogai.

A filmstúdiótól meghatározatlan összegű kártérítést és további pénzt követelnek a Top Gun: Maverick című filmből származó bevételből is, mert szerintük a Paramount Top Gun franchise-a nem létezne Ehud írása nélkül.

A benyújtott papírok szerint 2018-ban Ehud Yonay családja arról tájékoztatta a Paramountot, hogy két évvel később megszűnnek a jogaik Ehud cikkéhez. Szerintük a stúdió 2020 januárjában elvesztette a szerzői jogokat, a folytatást pedig ezután csinálták meg.

A Paramount szerint a család állítása és követelés „alaptalan”.

A BBC egy Los Angeles-i ügyvédtől úgy tudja, a Paramount eredetileg úgy tervezte, hogy a film folytatását 2018-ban készítik el és 2019-ben mutatták volna be, de végül a járvány miatt elhalasztották. (Az nem derült ki, hogy honnan tudták előre, hogy 2020 elején fog kitörni a világjárvány.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.