Az ukrán elnök tanácsadója szerint akár a debalcevói katasztrófa is megismétlődhet Liszicsanszknál

háború
2022 június 07., 04:47
comments 7

Ha az ellenség ellenőrzése alá vonja a Bamut–Liszicsanszk autóutat utóbbi közelében – és különösen, ha ezt több ponton is képes megtenni –, akkor az ukrán csapatokat bekeríthetik, így csapdába eshetnek a térségben. Erről Olekszij Aresztovics beszélt rendszeres videós helyzetelemzéseinek legutóbbi adásában.

Az ukrán elnök tanácsadója, aki néhány nappal ezelőtt még arról értekezett, hogy az oroszokat becsapdázták Szeverodonecknél, most attól tart, hogy Liszicsanszknál akár a debalcevei katasztrófa is megismétlődhet, amely a 2015-ös donbasszi háború egyik fontos ütközeteként súlyos ukrán vereséggel ért véget.

Aresztovics azt mondta, Liszicsanszknál 38-40 ezer orosz katona támadja a nagyságrendekkel szerényebb látszámú ukrán erőket. Hozzátette, a helyzet fenyegető, de arra nem tért ki, hogy az ukrán hadsereg kész-e feladni Szeverodonecket.

A tanácsadó vasárnap sem volt már optimista, akkor egyebek közt arról beszélt, hogy az agresszor Szlovjanszk városának a védőit is körbezárhatja. Aresztovics úgy gondolja, a hadi helyzet akkor változhat meg, ha megérkezik a lend-lease program keretében az Egyesült Államok által az ukránoknak ígért nehézfegyverzet.

photo_camera Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is szétnézett Liszicsanszkban 2022. június 6-án Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.