Határérték feletti arzénszennyezést mértek a Sajó hazai szakaszán

környezetvédelem
2022 június 07., 13:41

A Greenpeace május 25-én a Sajó szlovák határhoz közel eső hazai szakaszán, Sajópüspökinél vett mintákat a folyó vizéből és az üledék felső rétegéből. A környezetvédő szervezet akkreditált laboratóriumba küldte a mintákat, amiket különböző toxikus fémekre vizsgáltak.

A mérések négy mintából két esetben kisebb, határérték feletti arzénkoncentrációt mutattak ki.

A talaj arzénkoncentrációjára megadott hazai határérték 15 mg/kg, a Greenpeace ennél magasabb, 19 és 20 mg/kg-os értékeket mért. Az arzén nagyobb mennyiségben akut méreg, és már kisebb mennyiségben rákkeltő, illetve nagyon mérgező a vízi élővilágra és a vízi környezetben hosszantartó károsodást okoz. „Ezért mindent meg kell tenni, hogy ivóvízbázisainkat semmilyen mértékben ne érintse az arzénszennyezés, illetve ne maradjon meg a toxikus anyag az élővizek üledékében” – írja a Greenpeace.

Azt írják, a mérés során vizsgált többi elem koncentrációja határértékeken belül volt az üledékben és a kontrollként vett vízminta toxikus fémtartalma is megfelelő volt. Korábbi mérések a Sajó szlovák szakaszán jelentősebb cink, nikkel, vas és arzén koncentrációt mutattak ki. A Greenpeace magyarországi vizsgálatának fő célja az volt, hogy megtudja: a Sajóba jutott toxikus fémekkel szennyezett szilárd anyag elérte-e a folyó hazai szakaszát. Általában hónapok is eltelhetnek, mire a szilárd szennyezés távolabbi pontra eljut.

A Greenpeace azt várja a szlovák hatóságoktól, hogy biztosítsák, hogy a toxikus anyagokat tartalmazó üledék ne terjedjen tovább a szennyezett területről. Az üledék szennyezettségét pedig mind a szlovák, mind a hazai hatóságoknak folyamatosan vizsgálniuk kell, hogy ez alapján tudjanak a további lépésekről dönteni.

A szervezet szerint a Sajó mostani szennyezése jól példázza, hogy hazánkban és Szlovákiában is nagy szükség van olyan jogszabályra, ami biztosítja a valós környezeti felelősséget, kötelezve a szennyezőt arra, hogy állítsa helyre a környezeti kárt. Ezzel elkerülhető lenne az a fajta huzavona, ami egy-egy szennyezés esetében hónapokig, sokszor évekig tartó csúszásokat eredményez, miközben ömlenek a méreganyagok a folyóba, talajba – írja a szervezet, ami szerint most szinte az összes ilyen esetben a kárt az adófizetők és a természet fizeti meg.

photo_camera Fotó: Dörgő Zsuzsi/Greenpeace via Flickr

A Sajó felső, szlovákiai szakaszán 2022. februárjában észlelték a víz vöröses elszíneződését. A szlovák hatóságok megállapították, hogy a szennyezés a mára csődbe ment egykori Siderit vasércbányából származik. Mindeközben hónapokon keresztül kontrollálatlanul ömlött a folyóba a szennyezés, amely a Sajó felső szakaszának egy részén már szinte teljesen kipusztította az élővilágot. Hazánkban a hatóság korábban azt közölte, hogy nem mértek határértéket meghaladó toxikus szennyezést a Sajó vizében.

A Greenpeace szlovák irodája márciusban felvette a kapcsolatot a helyi környezetvédelmi minisztériummal, hogy az illetékes hatóságok lépjenek fel a Sajó szennyezése ellen. Akkor a hatóság kötelezte a károkozásért felelős céget a szennyezés megszüntetésére, de hiába. Májusban a helyi környezetvédelmi minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy a szlovák Környezetvédelmi Alapból szüntetnék meg a szennyezést. Mivel konkrétumok még ekkor sem voltak, a szlovák Greenpeace megint felvette a kapcsolatot a minisztériummal, követelve, hogy ne húzzák az időt, azonnal lépjenek.

Május 27-én a hatóságok végre elkezdték a szennyezés elhárítását a Sajó szlovákiai szakaszán, amit a Greenpeace is üdvözölt, hiszen így esélyt kaphat a folyó a rehabilitációra. De az elfogadhatatlan, hogy ezt a döntést 3 hónap huzavona előzte meg, ami alatt folyamatosan ömlött a méreg a Sajóba. Azzal, hogy megszűnik a szennyezés kibocsátása, még egyáltalán nem biztos, hogy a Sajó élővilága gyorsan és hatékonyan tud regenerálódni, pláne a legszennyezettebb szakaszokon. A hatóságoknak mielőbb fel kell mérniük a meder szennyezettségét, és dönteni kell a szükséges helyreállító munkálatokról – írja a Greenpeace.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.