Naftali Bennett: Izrael stratégiát váltott Iránnal szemben, bármikor és bárhol cselekszik

külföld
2022 június 07., 12:50

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kedden bejelentette, hogy Jeruzsálem stratégiát váltott Iránnal szemben, és bármikor és bárhol kész cselekedni – írja a Ynet.

Az Iránban az utóbbi hónapokban történt rejtélyes halálesetek sorozata után az izraeli miniszterelnök „fordulópontnak” nevezte az elmúlt évet Iránnal kapcsolatban. „Izrael a polip feje, és nem csak a karja ellen lép fel, ahogyan évtizedek óta tették” – mondta Bennett az izraeli parlament, a kneszet külügyi és védelmi bizottságában.

„Véget értek a védettség napjai, amikor Irán újra és újra ártott Izraelnek, a terrorizmust terjeszti a régióban lévő kirendeltségein keresztül, de maga érintetlen marad. Bárhol és bármikor cselekszünk, és ezentúl ez így fog történni” – mondta.

Az izraeli kormányfő szerint „az elmúlt években Irán átlépett egy sor határvonalat, leginkább tavaly áprilisban, körülbelül két hónappal kormányom megalakítása előtt, amikor meghaladta a 60 százalékos urándúsítási mértéket, minden válaszlépés nélkül”. „Izrael nem tud, és nem is fog elfogadni ilyen helyzetet” – mondta Bennett.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetőjének, Rafael Grossinak a múlt heti izraeli villámlátogatásán azt mondta, hogy Izrael szükség szerint mindig fenntartja cselekvési szabadságát az iráni nukleáris programmal szemben. „Azt várjuk a NAÜ kormányzótanácsától, hogy egyértelműen figyelmeztesse a teheráni rezsimet, hogy súlyos árat fog fizetni szembeszegülő nukleáris politikája folytatásáért” – mondta az izraeli miniszterelnök.

Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök
photo_camera Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a kormányülésen 2021. június 20-án. Fotó: Emmanuel Dunand/AFP

Bennett szavaival egy időben egy magas rangú iráni katonai tisztségviselő azt mondta az iráni Tasnim hírügynökségnek, hogy „Teherán a legfelsőbb vezető utasítására elpusztítja Tel-Avivot és Haifát, ha Izrael hibázik”.

Bennett a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezettel kapcsolatos politikájáról is tájékoztatta a bizottságot. „Megtámadtuk ellenségeinket, és nem békülünk meg az erősödésükkel, hanem dolgozunk ellene. Éberek vagyunk, és a védelmi intézményrendszer felkészült a különböző forgatókönyvekre” – mondta a kneszetben.

Bennett szerint a kormány elmúlt évben sikereket ért el a szervezett bűnözéssel szemben az Izrael mintegy ötödét kitevő arab kisebbség településein. „A kormány intézkedéseinek haszonélvezője elsősorban az arab társadalom, ami szörnyen szenved a szervezett bűnözéstől, és egyszerű héber nyelven azt mondja nekünk, hogy nem segítenek a nekik nyújtott jelentős költségvetési pénzek, ha gyerekeket lőnek le az utcán” – mondta Bennett.

„A kormány fellépett ez ellen, gondoskodott róluk, és kiemelkedő eredményeket ért el, egy éven belül több tucat százalékkal csökkentette az emberölések, a lövöldözések és a bűnözés arányát a társadalomnak ebben a szegmensében” – mondta Bennett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.