Választási csalásért felfüggesztették egy örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát

bűnügy
2022 június 07., 14:56
comments 3

A Parlament mentelmi bizottsága 6 igen szavazattal egyhangúlag azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Akopján Nikogosz örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát függessze fel amiatt az ügy miatt, ami miatt egy másik örmény nemzetiségi szószóló, Serkisian Szeván Simon mentelmi jogát is felfüggesztették három éve.

Akopján Nikogosz IV. rendű vádlott ellen 13 rendbeli, 3 esetben társtettesként, 10 esetben bűnsegédként elkövetett, választás rendje elleni bűntett miatt emeltek vádat.

Akopján Nikogosz örmény nemzetiségi szószóló
photo_camera Akopján Nikogosz örmény nemzetiségi szószóló Fotó: Örmény Közösségi Média Központ/Youtube

A 2014. október 12-i, nemzetiségi önkormányzati képviselői választáson az örmény nemzetiséget illetően két jelölő szervezet és annak jelöltjei indultak, az egyik induló az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület (EÖGYKE), míg a másik az Arménia Népe Kulturális Egyesület, a KILIKIA Kulturális Egyesület és az Örmény Ifjúsági
Egyesület koalíciója volt.

Az Arménia Népe Kulturális Egyesület képviselője A.A.A. V. rendű vádlott, a KILIKIA
Kulturális Egyesület képviselője dr. Serkisian Szeván Simon III. rendű vádlott, míg az Örmény Ifjúsági Egyesület képviselője Akopján Nikogosz IV. rendű vádlott volt.

B.A.L. I. rendű, B.G.A. II. rendű, dr. Serkisian Szeván Simon III. rendű, Akopján Nikogosz IV. rendű és A.A.A. V. rendű vádlottak elhatározták, hogy a 2014. október 12-i, az örmény nemzetiségi önkormányzati képviselői választáson való indulás és a jelölőszervezetük (az Arménia Népe Kulturális Egyesület, a KILIKIA Kulturális Egyesület és az Örmény Ifjúsági Egyesület koalíciója) győzelme érdekében rávesznek a valóságban nem örmény nemzetiségű, hajléktalan embereket, hogy valótlanul vallják magukat örmény nemzetiségűnek és regisztráljanak az örmény nemzetiségi névjegyzékbe, adjanak alánlást nekik, és anyagi juttatásért szavazzanak is az Arménia Népe Kulturális Egyesület, a KILIKIA Kulturális Egyesület és az Örmény Ifjúsági Egyesület koalíciójának jelöltjeire.

B.A.L. I. rendű, B.G.A. II. rendű, Serkisian Szeván Simon III. rendű vádlottak 2014. augusztus-szeptemberében megjelentek a VIII. kerületi Dankó utca 15. szám alatti hajléktalanszállón és az Auróra utca 3-5. szám alatti (az irodájuk mellett lévő) italboltnál az embereknek a csalásért cserébe anyagi előnyöket, italt és pénzt ajánlottak fel.

A magukat valótlanul örménynek vallók személyes adatai alapján interneten leadták a névjegyzékbe történő felvételre irányuló hamis adatokkal ellátott kérelmeket, értesítési címként a Serkisian Szeván Simon III. rendű vádlotthoz és az élettársához, továbbá az Akopján Nikogosz IV. rendű vádlotthoz és az Arrnénia-KILIKIA-ÖIE szervezethez, így az I-V. rendű vádlottakhoz köthető email címet használták.

A hajléktalan emberek valójában nem örmény nemzetiségűek voltak, a kérelmek és egyéb okiratok hamis adatokat tartalmaztak, a VI-XIX. rendű vádlottak csak a felajánlott vagyoni előny miatt vallották magukat örménynek, és írtak alá okiratokat, adtak ajánlást, és szavaztak a választáson.

B.A.L. I. rendű, B.G.A. II. rendű, Serkisian Szeván Simon III. rendű, Akopján Nikogosz IV. rendű és A.A.A. V. rendű vádlottak a szavazás napján a hajléktalanszálló közeléből több autóval többször fordulva szervezetten vitték a magukat valótlanul örménynek vallókat a szavazás helyszínére, a Ludovika tér 1. szám alatti Raul Wallenberg
Szakközépiskolában kialakított 801. szavazókörbe, ahol eligazították őket.

A szavazóknak itt szavazólapmintákat adtak, amiken pirossal megjelölték, melyik jelöltre és jelölő szervezetre (Arménia-KILIKIA-ÖIE) kell szavazniuk, majd a szavazás után kifizették őket, és autóval visszavitték őket a hajléktalanszállóra.

A szavazók egy dobozos sört, az eredményes szavazás után pedig 1000 forintot kaptak a B.A.L. I. rendű, Serkisian Szeván Simon III. rendű, Akopján Nikogosz IV. rendű és A.A.A. V. rendű vádlottak egyikétől.

A 2014. október 12-i általános nemzetiségi választáson végül a legtöbb szavazatot megszerezve mandátumot szerzett a VIII. kerületi örmény nemzetiségi önkormányzatba az Arménia-KILIKIA-ÖIE jelöltje B.G.A. II. rendű vádlott, míg az örmény országos nemzetiségi önkormányzatba az Arménia-KILIKIA-ÖIE jelöltje
B.A.L. I. rendű, dr. S.SZ.S. III. rendű vádlott, Akopján Nikogosz IV. rendű és A.A.A. V.
rendű vádlottak kerültek be.

Az Akopján Nikogosz által elkövetett cselekmények a Btk. 350. § (1) bekezdés e) pontja szerint minősülő választás rendje elleni bűntettnek minősülnek. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága az ügyet megtárgyalta, az ülésen Akopján Nikogosz megjelent és előadta, hogy elképesztő vádakkal illették, fontos neki, hogy mielőbb lezáródjon ez az ügy, ezért szeretné bíróság előtt tisztázni azt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.