Akár 20 évet is kaphat a volt kansasi tanárnő, aki nők tucatjait képezte ki Szíriában az ISIS-nek

Terrorizmus
2022 június 08., 05:58
comments 22

Egy amerikai nő, Allison Fluke-Ekren bevallotta, hogy az Iszlám Állam egy csak nőkből álló osztagát vezette Szíriában, és az Egyesült Államokban is támadásokat tervezett. A nő bűnösnek vallotta magát egy vádpontban, amiért támogatást nyújtott a terroristacsoportnak, és elismerte, hogy több mint 100 nőt és lányt képzett ki erőszakos cselekmények elkövetésére. A büntetését októberben szabják ki, akár 20 év börtönt is kaphat.

Allison Fluke-Ekren
photo_camera Allison Fluke-Ekren Fotó: -/AFP

A 42 éves nő korábban tanár volt, 2011-ben hagyta el az Egyesült Államokat, és egy terrorcsoporttal dolgozott Líbiában Szíria előtt. Korábban élt Egyiptomban és Törökországban is. Az Iszlám Államnál ő vezette a Khatiba Nusaybaht, egy kizárólag nőkből álló zászlóaljat a szíriai Rakkában. Ott az Umm Mohammed al-Amriki nevet használta. Az iraki Moszulban is élt egy ideig, miután az ISIS harcosai elfoglalták.

A hatóságok szerint Fluke-Ekren elsődleges feladata az volt, hogy fegyverhasználatra tanítsa a nőket és a gyerekeket, az AK-47-es gépfegyverektől és gránátoktól az öngyilkos mellényekig. Azt is elismerte, hogy tárgyalt az Egyesült Államok földjén, többek között egy egyetemen és egy bevásárlóközpontban tervezett támadásokról.

Azt állította ugyanakkor, hogy soha nem próbált meg gyerekeket toborozni. „Nem tréningeztünk szánt szándékkal egyetlen kiskorút sem” - mondta a bíróságon. Az általa kiképzett nők egy része várhatóan ellene fog tanúskodni. Az ügyészek szerint egy tanú azt vallotta, hogy a nő radikalizálódásának szintje 1-től 10-ig terjedő skálán minimum 11 vagy 12. Egy másik tanú azt mondta, hogy Fluke-Ekren „az összes olyan támadást, amelyben nem öltek meg sok embert, erőforrások pazarlásának tartotta.”

A nő második férje tagja volt az Ansar Al-Sharia nevű militáns szervezetnek, amely 2012-ben megtámadott a líbiai Bengáziban egy amerikai állomást. Férjével, aki később egy légicsapásban életét vesztette, jelentést készítettek az ISIS vezetésének, miután elemezték a bengázi támadásból származó amerikai dokumentumokat.

A bíróságon elsírta magát, amikor a bíró megkérdezte, hogy a nagyszámú gyermeke érdekében elfogadja-e a vádalkut. Családtagjai egyébként korábban azt kérték a bíróságtól, tiltsák el a nőt attól, hogy felvegye velük a kapcsolatot. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.