Észak-Korea öt év után újra atommal dobálózna

külföld
2022 június 08., 06:43
comments 3

Szung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea „bármikor” elvégezheti hetedik nukleáris tesztjét. A hatodik öt éve történt, és úgy volt, azután abba is hagyják az ilyesmit.

2018-ban kamerák előtt robbantották fel a nukleáris tesztközpontjukat a bizalom javítása érdekében.
photo_camera 2018-ban kamerák előtt robbantották fel a nukleáris tesztközpontjukat a bizalom javítása érdekében. Fotó: KCNA KCNA/REUTERS

A feszültség azonban egyre nő a Koreai-félszigeten. Az északiak idén már 31 rakétát teszteltek, pedig még nincs vége az évnek. A rekord eddig 25 kilövés volt 2019-ben.

Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes azt mondta, bármilyen nukleáris robbanófej tesztelése „teljes mértékben megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait”, és kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba. Ezt üzenetként „magáncsatornákon keresztül” továbbították is Phenjanba. Ugyanakkor javaslatokat is tettek humanitárius együttműködésre és az Észak-Koreában pusztító Covid-19 járvány kapcsán nyújtott segítségre is.

„A KNDK azonban mindeddig nem válaszolt, és továbbra sem mutatja jelét annak, hogy érdekelt lenne az együttműködésben" - mondta Sherman.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.