2022 június 08., 19:46

Halálbüntetés is kiszabható a Doneckben bíróság elé állított brit és marokkói zsoldosokra

Részben elismerte bűnösségét szerdán a donyecki legfelsőbb bíróság meghallgatásán Sean Pinner és Aiden Aslin brit, valamint Szaadun Brahim marokkói állampolgár, akiket azzal vádoltak meg, hogy zsoldosként vettek részt harci műveletekben az ukrán fegyveres alakulatok tagjaként. A három vádlott ügyének érdemi vizsgálatát hétfőn kezdte meg a testület.

Viktor Gavrilov, a „köztársasági” főügyészség béke és az emberiség biztonsága elleni bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó osztályának vezetője szerint a zsoldosokra halálbüntetés is kiszabható.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak azt mondta, hogy London nem vette fel a kapcsolatot Moszkvával a fogságba esett brit zsoldosok ügyében. Hozzátette, ha a brit fél meg kívánja fellebbezni az ellenük meghozandó ítéletet, akkor azzal gyakorlatilag elismeri a donyecki „népköztársaságot”.

Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő korábban azt mondta, a Kijev segítségére érkezett nyugati zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog alapján nem fogja megilletni a hadifogoly-státusz, és a legjobb, ami rájuk az elfogásuk esetén várhat, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet. (MTI)