Ideje betárazni csípős szószokból

ÉLET
2022 június 09., 11:43
comments 7

Azok, akik szeretik, ha olykor a feje búbjukon is gyöngyözik az izzadság evés közben a megfelelő mértékben túladagolt csípős szósztól, jobb ha összekapják magukat, és még gyorsan feltöltik otthoni készleteiket. Csilihiány sújtja a csípősszósz-ipart, melynek következtében az egyik legnépszerűbb, távol-keleti stílusú csípős szósz, a Sriracha gyártója, a Huy Fong Foods fel is függesztette a termelést a gyárában.

Srirachás flakonok egy kaliforniai szupermarketban.
photo_camera Srirachás flakonok egy kaliforniai szupermarketban. Fotó: AFP/Frederic J. Brown

A Bloomberg jelentése szerint a cég szerdán közleményben jelezte, hogy csilikészletei kimerülése hatással van a Hot Chili Sauce, a Chili Garlig és a Sambal Oelek szószaik gyártására.

A cég egy áprilisban keltezett, most nyilvánosságra került belső levele szerint a csilihiányról az időjárás tehet, amely hatással van a termény minőségére. "Sajnálatosan erre nincs hatásunk, és az alapanyag nélkül képtelenek vagyunk előállítani termékeinket" - írták.

Az elmúlt években nem ez az első alkalom, amikor hiány fenyegetett a Sriracha-piacon. 2013-ban a kaliforniai Irwindale városa be akarta záratni a Sriracha-gyárat, mert az onnan kipárolgó csípős gőz irritálta a lakosokat.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az időjárás mennyire befolyásolja a csípős szószok másik iskolája, a louisianai fermentált szószok termelését - ezek közül Magyarországon leginkább a Tabascót lehet kapni, de az igazi ínyenceknek sokkal inkább ajánlom a Crystalt vagy akár a Louisianát. (Via Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.