"Nem maradt más választásunk, mint a polgári ellenállás eszközéhez nyúlni"

POLITIKA
2022 június 09., 07:35
comments 17
A budaőrsi Illyés Gyula Gimnázium tanára tavaszi polgári engedetlenség akciójuk idején.
photo_camera A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanára tavaszi polgári engedetlenség akciójuk idején. Fotó: Szász Zsófi

Más lehetőség híján, a sztrájkjoguk korlátozása miatt polgári engedetlenségbe kezdenek* a "polgári ellenállás" maradt az egyetlen eszközük, írják a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum oktatói a Facebookon közzétett nyílt levelükben, melyet 58-an írtak alá. Azt írják, hogy a pedagógusi életpálya ellehetetlenülése ellen tiltakozva egyedüli megoldási lehetőségük az maradt, ha

  • megtagadják a tanórák megtartását;
  • távol maradnak minden, eddig tanárok vezette iskolán kívüli programtól;
  • felfüggesztik az adminisztratív teendőiket;
  • és megtagadják az érettségiztetést.

"Mi arra tettük fel az életünket, hogy diákjaink álmaiból és páratlan tehetségéből egy szabad, gondolkodó és eredményeire méltán büszke nemzet épüljön fel. Erre azonban addig nem kerülhet sor, amíg a növekvő árak között alig élünk meg a fizetésünkből, amíg a legjobbjaink külföldre kényszerülnek, amíg méltóságunkat, önbecsülésünket, a boldogulásba vetett hitünket a rendszer napról napra két lábbal tiporja" - írták.

Levelük elején felvetik, hogy bár voltak köztük, akik azt remélték, hogy az új kormány felállásával végre a pedagógustársadalom lesújtó helyzete is napirendre kerül, de "eddig nem kaptunk mást, csak cinikus mondatokat". Olyanokat, amelyek alapján a kormány nemhogy változtatni nem szándékozik a közoktatás eddigi kezelésén, de "kifejezetten ellenségnek tekinti a pedagógusokat".

Érthetetlennek tartják, hogy "a civilizált országokban egészen szokatlanul" a Belügyminisztérium alá rendelték az oktatást, pedig szerintük "egyetlen rendszeren belül nehezen fér össze két nagyon más attitűd: egy hierarchikus, parancsokat végrehajtó és egy empatikus, együtt gondolkodó".

"Az utóbbi hetek megaláztatásának emlékezetes része marad, ahogy az új munkakörébe belecsapó belügyminiszter tudatta velünk, hogy magunknak kell kivívnunk a társadalom tiszteletét, amit ezek szerint eddig elmulasztottunk" - írják.

A végső csapást a sztrájkjoguk "használhatatlanságig" való korlátozása jelentette, mely következtében "a polgári ellenállás" maradt az egyetlen lehetőségük, még akár egzisztenciájuk kockáztatása árán is. "Az a rendszer, amely a tanári pályavállalást a fiatalok számára ellehetetleníti, minden magyar rosszakarója. Az a rendszer, amely a tanárokat megalázza, kizsigereli, szegénységbe taszítja, a valósággal és az igazsággal kapcsolatban félrevezeti a polgárokat, sőt nem áll távol tőle, hogy akár szembe is fordítsa a társadalmat a tanárokkal, nyilvánvalóan nem szolgálja a nemzet érdekeit" - írták, majd a társadalom támogatását kérték céljaik eléréséhez.

*Pontosítás: Cikkünk megjelenése után a gimnázium egyik tanára jelezte, hogy cikkünk címével és állításával szemben még nem kezdtek polgári engedetlenségbe, csak jelezték, hogy nem maradt más eszközük tiltakozásuk kifejezésére. A tévedésért elnézést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.