Thaiföldön legalizálták a marihuánát orvosi célra

Egészségügy
2022 június 09., 05:20

Ázsiában elsőként a magyar turisták egyik kedvelt telelőhelyén, Thaiföldön legalizálták a marihuánát orvosi célra. A jövőben sem a termesztése, sem birtoklása nem büntetendő, de élvezeti céllal rágyújtani továbbra sem megengedett – jelentették be Bangkokban csütörtökön.

Az állam egymillió vetőmagot is szétoszt az embereknek, de akik marihuánát szívni látogatnának az országba, azoknak csalódniuk kell, mert a hatóságok figyelmeztettek, hogy az élvezeti célú marihuánafogyasztást továbbra is 3 hónap elzárással és 25 ezer baht (mintegy 267 ezer forint) büntetéssel fenyegeti a törvény.

Kannabiszfarm Johnstownban - Fotó: AFP/Drew Angerer/Getty Images
photo_camera Kannabiszfarm Johnstownban - Fotó: AFP/Drew Angerer/Getty Images Fotó: Drew Angerer

Nem legálisak azok a marihuánakivonatok sem, melyekben a tetra-hidro-kannabinol (THC), a kábítószer fő hatóanyaga koncentrációja meghaladja a 0,2 százalékot.

Thaiföld klímája ideális a kannabisztermesztéshez, és az országban jelenleg is virágzik az egészségügyi turizmus. Ezt szeretné a thaiföldi kormány az orvosi célú marihuánával tovább erősíteni.

„Tudnunk kell megfelelően használni a kannabiszt. A megfelelő tudatossággal a kannabisz valódi aranybánya, érték, amelyet támogatni kell” – fogalmazott Anutin Csarnvirakul közegészségügyi miniszter a legalizációval kapcsolatos sajtótájékoztatón.

Thaiföld 2020-ban az első ázsiai országként engedélyezte a marihuána gyógyászati célú előállítását és használatát. Akkor a kannabisz növény legtöbb része lekerült az ellenőrzött kábítószerek „5. kategóriás” listájáról, de a magok és a rügyek, amelyek a rekreációs használathoz kapcsolódnak, rajta maradtak. A hatóságok által most végrehajtott javaslat az összes növényi részt leveszi a listáról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.