A Capitolium ostromát Trump puccskísérletének nevezték a képviselőházi bizottság meghallgatásán

külföld
2022 június 10., 04:55

Donald Trump rendezte meg a Capitolium ostromát, ami egy „puccskísérlet” volt – mindez a 2021. január 6-án történt zavargásokat vizsgáló kongresszusi bizottság csütörtöki meghallgatásán hangzott el. Liz Cheney, a bizottság republikánus alelnöke szerint Trump „gyújtotta meg a lángot ehhez a támadáshoz”, Bennie Thompson demokrata képviselő pedig úgy fogalmazott, hogy a zavargás veszélyeztette az amerikai demokráciát.

Trump támogatói 2021. január 6-án rohamozták meg a washingtoni Capitolium épületét, amikor összeültek a törvényhozók, hogy közös ülésen hitelesítsék Joe Biden választási győzelmét.

A közel egyéves vizsgálat után csütörtökön a demokrata vezetésű amerikai képviselőházi bizottság részleteket mutatott azokból a vallomásokból, amelyeket Trump belső körének tagjaival készítettek. Például Bill Barr volt amerikai igazságügyi miniszter vallomásából, amely szerint alaptalanok voltak Trump azon állításai, melyek szerint a választásokat elcsalták. Barr úgy fogalmazott, „nem élhetünk olyan világban, ahol a hivatalban lévő kormányzat azon a konkrét bizonyítékokkal alá nem támasztott véleményén alapulva marad hatalmon, hogy a választásokon csalás történt”.

Bemutattak egy olyan felvételt is, amelyen Donald Trump lánya, Ivanka Trump úgy fogalmaz, „elfogadja”, hogy Barr elutasította apja összeesküvés-elméletét.

A most csütörtöki meghallgatás az első volt, ebben a hónapban még hat ilyet tartanak. Trump elutasította a meghallgatást, szerinte ez csak „politikai HOAX”. A volt elnök egyébként nyilvánosan utalt arra, hogy 2024-ben újra indulna az elnökválasztáson, és továbbra is azzal a megalapozatlan állítással próbálja alátámasztani mindezt, hogy szerinte a legutóbbi választást tömeges csalással manipulálták.

A bizottság elnöke, a demokrata képviselő Bennie Thompson a meghallgatáson azt mondta, „január 6-a egy puccskísérlet csúcspontja volt a kormány megdöntésére”, szerinte „az erőszak nem volt véletlen”.

Liz Cheney szerint azokat, akik megtámadták a Capitolium épületét és „órákon át harcoltak a rendfenntartó erőkkel, az motiválta, amit Trump mondott nekik, hogy a választásokat elcsalták, és ő a törvényes elnök”. Szerinte Trump ezzel „összehívta a csőcseléket” és „meggyújtotta a támadás lángját”. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.