Egy módosítóval megoldották, hogy akkor is kapjanak végkielégítést a leváltott államtitkárok, ha egy állami céghez ejtőernyőztetik be őket

POLITIKA
2022 június 10., 09:54
comments 5

Változtatásokat fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a honvédelemmel, gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő salátatörvénnyel pénteken.

A bizottság a javaslathoz egy olyan módosítást fogadott el, aminek értelmében az alapítványokhoz és egyesületekhez hasonlóan mentesül a helyi telek- és építményadó alól az állami tulajdonú, az állami ingatlanon közfeladatot ellátó nonprofit gazdasági társaság.

Az eredeti előterjesztésben szerepelt, hogy ha egy politikai felsővezető, kormánytisztviselő, kormánymegbízott, közigazgatási államtitkár, a megbízatásának megszűnése után fél éven belül állami tulajdonú gazdasági társaságban vállal munkát, nem jogosult a végkielégítésre. Ezt azonban egy módosítással most törlik a javaslatból.

Erre a legjobb példa, hogy Rákossy Balázst, aki eddig a Pénzügyminisztérium államtitkára volt, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójának nevezik ki. Így az ő végkielégítése sincs veszélyben.

Rákossy Balázs
photo_camera Rákossy Balázs Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

Egy másik változtatás pedig a védelmi beszerzésekkel és személyi állománnyal kapcsolatos adatok tízéves titkosítását írja elő. Ezek alapján ha az állam külső és belső biztonságának védelme biztosításával összefüggő - a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve által kezelt, a beszerzésekre, a szerződésekre, a gazdálkodási adatokra, a személyi állományra, valamint a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve által működtetett nemzeti eseménykezelő központ felépítésére, működésére, technikai eszközeire és felszerelésére vonatkozó - valamilyen adat megismerése Magyarország honvédelmi vagy nemzetbiztonsági érdekeit veszélyezteti, akkor az adatkérést az adat keletkezésétől számított tíz évig meg lehet tagadni. Hogy mi számít ilyen adatnak, arról pedig Rogán Antal vagy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dönt.

Az előterjesztést sürgős eljárásban tárgyalja a parlament, így arról várhatóan már a jövő héten szavaznak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.