A Geico autóbiztosító 5 millió dollárt fizethet egy nőnek, aki HPV-s lett, miután egy autóban szexelt

baleset
2022 június 11., 13:35
comments 10

Egy nő 5,2 millió dollár kártérítést kaphat, miután állítólag szexuális úton terjedő fertőzést kapott, miközben autóban szexelt.

Az amerikai nő, akit a bírósági iratok „MO”-ként azonosítottak, azt mondta, hogy elkapta a humán papillomavírust (HPV), amikor az akkori partnerével az autójában szexelt.

Ezen a héten a Missouri Fellebbviteli Bíróság helybenhagyta az ítéletet, ami jelentős összegű egyezséget ítélt MO-nak. A kártérítést az autót biztosító Geicónak kell kifizetnie, de a cég vitatja a döntést.

A bírósági dokumentumok szerint MO azt mondta, hogy 2018-ban értesült róla, hogy HPV-vel fertőződött, és azt állította, hogy a volt élettársa tudta, hogy HPV-s, de ezt nem árulta el, így „múltbeli és jövőbeli egészségügyi kiadások” és „lelki és fizikai fájdalmak” sújtják.

2021 februárjában a Jackson megyei nő közölte az Egyesült Államokban népszerű, zöld gekkó kabalájáról ismert Geicónak, hogy 1 millió dollár kártérítést akar követelni az akkori partnere Hyundai Genesisében történt aktus miatt, és azt állította, hogy a biztosító kötvénye fedezi a sérüléseit.

photo_camera Illusztráció: Scott Olson/Getty Images/AFP

A biztosító elutasította a követelést és a peren kívüli egyezséget is – derül ki a bírósági dokumentumokból.

MO és a volt élettársa választottbíróságon indított eljárást, és a választottbíró MO oldalára állt, megállapítva, hogy „a [biztosított] gépjárművében szexuális tevékenység történt”, ami „közvetlenül okozta azt, vagy közvetlenül hozzájárult ahhoz, hogy a nő megfertőződjön” HPV-vel, annak ellenére, hogy a férfi már ismerte a pozitív HPV-diagnózisát.

A HPV-fertőzések gyakran tünetmentesek lehetnek, bár egyes típusok szemölcsöket okozhatnak, amik megjelenhetnek az ember kezén, lábán, nemi szervén vagy a száj belsejében. A magas kockázatú HPV-típusok rendellenes szövetnövekedést okozhatnak, ami rákhoz vezethet.

2021 májusában a választottbíró MO-nak 5,2 millió dollár kártérítést ítélt meg, amit a Geicónak kell kifizetnie. A Jackson Megyei Kerületi Bíróság később megerősítette a kártérítést.

A Geico fellebbezett az ítélet ellen, de kedden egy három bíróból álló testület megerősítette az alsóbb fokú bíróság ítéletét, és kijelentette, hogy a biztosítótársaság nem védte meg a saját érdekeit azzal, hogy a biztosított férfi védelmébe lépjen.

„A Geico nem élt ezzel a lehetőséggel, ehelyett megtagadta a fedezetet, és megtagadta a Biztosított védelmét” – áll a véleményben.

A CBS MoneyWatch-nak az amerikai gépjármű-biztosító cég azt nyilatkozta: „Azt a kérdést, hogy van-e erre fedezet, egy szövetségi kereset határozza meg, amit az Egyesült Államok Missouri nyugati körzetének kerületi bíróságához nyújtottak be.” (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.