Egy újságíró megosztott egy szexista viccet, beleremegett a Washington Post

Média
2022 június 11., 12:28

„Minden lány bi. Csak azt kell kitalálnod, hogy -szexuális, vagy -poláris.”

Ezt a viccet osztotta meg múlt pénteken a Twitteren David Weigel, a Washington Post politikai újságírója. Egy héttel később ott tartottunk, hogy

  • őt magát felfüggesztették egy hónapra,
  • az őt legélesebben támadó kollégáját, Felicia Sonmezt kirúgták,
  • és a Post belső ügyeitől volt hangos az amerikai médiavilág.

Hogy mi történt a kettő között?

photo_camera Felicia Sonmez és David Weigel

A viccet eredetileg egy Cam Harless nevű youtuber írta ki, Weigel pedig retwittelte, vagyis megosztotta anélkül, hogy hozzáfűzött volna bármit. A Twitter az amerikai újságírók természetes, mindennapi közege: ott pörögnek egész nap, ott csatáznak egymással, és egyre gyakrabban az ottani bejegyzésekből lesznek ügyek. Emiatt egyre több hagyományos újságnak okoz fejfájást, hogy mit kezdjenek szerzőik személyes bejegyzéseivel (miközben persze az újságoknak nagy szükségük van arra, hogy minél inkább jelen legyenek a közösségi médiában).

Weigel retweetje után a szintén politikai újságíró Felicia Sonmez előbb belső listákon kritizálta a posztot, de egyből ki is írta a saját csatornájára:

„Fantasztikus olyan újságnál dolgozni, ahol az ilyen retweetek megengedettek.”

link Forrás

David Weigel nem sokkal később letörölte a megosztást, és azt írta: „Eltávolítottam egy bántó vicc megosztását. Elnézést kérek, nem akartam ártani senkinek.” A belföld rovat vezetője, Matea Gold még aznap egy belső levélben arról biztosított mindenkit, hogy a Post elkötelezett aziránt, hogy tiszteletteljes munkahely legyenek mindenki számára, és nem tűrik a lealacsonyító beszédet.

Az ügy viszont ezzel távolról sem ért véget.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.