Egy újságíró megosztott egy szexista viccet, beleremegett a Washington Post

Lezárt tartalom a Kör tagjainak Média
2022 június 11., 12:28
comments 27

„Minden lány bi. Csak azt kell kitalálnod, hogy -szexuális, vagy -poláris.”

Ezt a viccet osztotta meg múlt pénteken a Twitteren David Weigel, a Washington Post politikai újságírója. Egy héttel később ott tartottunk, hogy

  • őt magát felfüggesztették egy hónapra,
  • az őt legélesebben támadó kollégáját, Felicia Sonmezt kirúgták,
  • és a Post belső ügyeitől volt hangos az amerikai médiavilág.

Hogy mi történt a kettő között?

photo_camera Felicia Sonmez és David Weigel

A viccet eredetileg egy Cam Harless nevű youtuber írta ki, Weigel pedig retwittelte, vagyis megosztotta anélkül, hogy hozzáfűzött volna bármit. A Twitter az amerikai újságírók természetes, mindennapi közege: ott pörögnek egész nap, ott csatáznak egymással, és egyre gyakrabban az ottani bejegyzésekből lesznek ügyek. Emiatt egyre több hagyományos újságnak okoz fejfájást, hogy mit kezdjenek szerzőik személyes bejegyzéseivel (miközben persze az újságoknak nagy szükségük van arra, hogy minél inkább jelen legyenek a közösségi médiában).

Weigel retweetje után a szintén politikai újságíró Felicia Sonmez előbb belső listákon kritizálta a posztot, de egyből ki is írta a saját csatornájára:

„Fantasztikus olyan újságnál dolgozni, ahol az ilyen retweetek megengedettek.”

David Weigel nem sokkal később letörölte a megosztást, és azt írta: „Eltávolítottam egy bántó vicc megosztását. Elnézést kérek, nem akartam ártani senkinek.” A belföld rovat vezetője, Matea Gold még aznap egy belső levélben arról biztosított mindenkit, hogy a Post elkötelezett aziránt, hogy tiszteletteljes munkahely legyenek mindenki számára, és nem tűrik a lealacsonyító beszédet.

Az ügy viszont ezzel távolról sem ért véget.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt