Olaf Scholz: Bulgária ne vétózza meg Észak-Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásait!

június 11., szombat 17:40
7

Olaf Scholz arra kérte a bolgár politikai vezetést Szófiában, hogy ne vétózza meg Észak-Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásainak elkezdését, mert az EU-nak nem szabad letörnie a Nyugat-Balkán országainak az EU-tagsággal kapcsolatos reményeit.

A német kancellár a térségben tett kétnapos látogatásán járt a bolgár fővárosban, az EU és a Nyugat-Balkán vezetőinek június 23-i csúcstalálkozója előtt.

Azt mondta, nagyon sok probléma van a térség országai között, amik „jól ismert problémák, de nem megoldhatatlanok”. „Látok lehetőséget az előrelépésre, ezért szoros kapcsolatban maradunk a következő napokban” – mondta Scholz a Kiril Petkov bolgár miniszterelnökkel tartott szófiai sajtótájékoztatóján.

Kiril Petkov azt mondta, a vétó feloldásához Észak-Macedóniának a két ország közötti történelmi-kulturális vitákkal kapcsolatban három feltételt kell teljesítenie, és arra kérte Brüsszelt, vállaljon garanciát, hogy ezek a feltételek valóban teljesülnek is.

Olaf Scholz és Kiril Petkov sajtótájékoztatója Fotó: Michael Kappeler/dpa via AFP

A héten az ötpárti bolgár kormánykoalíció egyik tagja kilépett a kabinetből, többek között azzal vádolva Petkovot, hogy a bolgár nemzeti érdeket figyelmen kívül hagyva hajlandó lenne visszavonni Szófia vétóját Észak-Macedónia EU-csatlakozási ügyében.

Reggel Olaf Scholz még a Bulgáriával szomszédos Észak-Macedónia fővárosában, Szkopjében járt. Az ország már több reformot végrehajtott az EU-csatlakozási tárgyalások elkezdése érdekében, többek között felvette a mostani nevét, hogy elkerülje Athén politikai ellenállását a történelmi Makedónia név használata miatt.

Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnökkel közösen tartott szkopjei sajtótájékoztatóján a német kancellár azt mondta, az ukrajnai háború miatt fontos, hogy Európa egységes maradjon, és együtt lépjen fel a térségben. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt