Hat év után elsőfokú ítéletet hozott a bíróság a Magyar Nemzeti Arcvonal ügyében

bűnügy
2022 június 13., 08:58

A Magyar Nemzeti Arcvonal ügyében elsőfokú ítéletet hozott a bíróság: hét vádlottat lőfegyverrel és/vagy lőszerrel visszaélés miatt, közülük két vádlottat emellett robbanóanyaggal, illetve robbantószerrel visszaélés miatt találtak bűnösnek.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint a rendőrök 2016 őszén, a szélsőséges politikai nézeteket valló szervezetet érintő szervezett akciók és házkutatások során lőfegyvereket, lőszert és robbanóanyagot is találtak. Az ügy hét vádlottja a lakóhelyükön lőfegyvereket, lőszert, robbanóanyagot, robbantószert tartott engedély nélkül, míg nyolcadik társuk engedélyköteles lőfegyverek illegális megvásárlásában működött közre.

A rendőrség 2016 őszén több településen tartott házkutatást, összesen több mint 30 lőfegyvert, több ezer lőszert, lőfegyverdarabot, valamint az egyik vádlottnál csaknem 1 kilogrammnyi robbanóanyagot találtak és foglaltak le.

A vádlottak közül az ügyészség közleménye szerint ketten „népcsoportok elleni aktív gyűlölet keltésére alkalmas írások publikálásában működtek közre”. A Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet a hozzá köthető oldalakon 2015-ben és 2016-ban „több, migráns- és zsidóellenes cikket tett közzé”, ezek pedig „alkalmasak voltak arra, hogy az írásokat olvasó személyekben gyűlölet keltsenek”.

A gyűlöletkeltő írások közzétételében közreműködő két vádlottat közösség elleni uszítás miatt találta a bíróság bűnösnek. Három vádlottat végrehajtandó, négy vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre, nyolcadik társukat pedig pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet nem jogerős, a főügyészség a kiszabott büntetések súlyosításáért jelent be fellebbezést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.