A litvánok megijedtek az orosz törvényjavaslattól, ami visszavonná a balti állam függetlenségének elismerését

június 14., kedd 10:02
18

A Foreign Policynak nyilatkozva több kérdésben is elmondta véleményét a háborús helyzetről Gabrielius Landsbergis, az ukrán ügyekben leginkább aktív balti állam külügyminisztere. Ezek közül a legnagyobb érdeklődésre jelenleg az az orosz dumához benyújtott törvényjavaslat tarthat számot, melynek értelmében Oroszország gyakorlatilag visszavonná a balti állam függetlenségének elismerését. Az elismerést a halódó Szovjetunió idejében foglalták törvénybe, ezt támadta meg előterjesztésével egy Jevgenyij Fjodorov nevű orosz parlamenti képviselő.

„A tervezetet Litvániának címzett közvetlen fenyegetésnek nevezném, és az ilyen fenyegetésekhez a legkomolyabban kell hozzáállnunk akkor is, ha a benyújtó nem nevezhető az orosz politikai elit meghatározó szereplőjének – mondta Landsbergis. – Annál inkább, mert Oroszország rendkívül veszélyes szomszéd, tehát mindent komolyan kell vennünk, ami Moszkvából ered” – tette hozzá.

Gabrielius Landsbergis Fotó: HUSAMEDIN GINA/Anadolu Agency via AFP

A külügyminiszternek ezzel összefüggésben meggyőződése: ha a Nyugat megengedi, hogy Ukrajna területeket veszítsen, akkor mindenki más is veszélyben lesz a térségben, és egyetlen ország sem lesz elég erős ahhoz, hogy biztonságban érezhesse magát. „Ha Oroszország nem veszít a háborúban, az nyugtalanító forgatókönyveket vetíthet előre” – magyarázta a litván külügyminiszter.

Jevgenyij Fjodorov június 8-án nyújtotta be a litván függetlenség elismerésének megvonására vonatkozó tervezetet a dumához, azzal, hogy a Szovjetunió annak idején az érvényes törvényekkel szembemenő döntéseket hozott. A politikus később úgy nyilatkozott, nem kíván megállni Litvániánál, hamarosan Ukrajnára, Lettországra és Észtországra is sor kerül ezzel összefüggésben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt