A litvánok megijedtek az orosz törvényjavaslattól, ami visszavonná a balti állam függetlenségének elismerését

külföld
2022 június 14., 10:02
comments 17

A Foreign Policynak nyilatkozva több kérdésben is elmondta véleményét a háborús helyzetről Gabrielius Landsbergis, az ukrán ügyekben leginkább aktív balti állam külügyminisztere. Ezek közül a legnagyobb érdeklődésre jelenleg az az orosz dumához benyújtott törvényjavaslat tarthat számot, melynek értelmében Oroszország gyakorlatilag visszavonná a balti állam függetlenségének elismerését. Az elismerést a halódó Szovjetunió idejében foglalták törvénybe, ezt támadta meg előterjesztésével egy Jevgenyij Fjodorov nevű orosz parlamenti képviselő.

„A tervezetet Litvániának címzett közvetlen fenyegetésnek nevezném, és az ilyen fenyegetésekhez a legkomolyabban kell hozzáállnunk akkor is, ha a benyújtó nem nevezhető az orosz politikai elit meghatározó szereplőjének – mondta Landsbergis. – Annál inkább, mert Oroszország rendkívül veszélyes szomszéd, tehát mindent komolyan kell vennünk, ami Moszkvából ered” – tette hozzá.

photo_camera Gabrielius Landsbergis Fotó: HUSAMEDIN GINA/Anadolu Agency via AFP

A külügyminiszternek ezzel összefüggésben meggyőződése: ha a Nyugat megengedi, hogy Ukrajna területeket veszítsen, akkor mindenki más is veszélyben lesz a térségben, és egyetlen ország sem lesz elég erős ahhoz, hogy biztonságban érezhesse magát. „Ha Oroszország nem veszít a háborúban, az nyugtalanító forgatókönyveket vetíthet előre” – magyarázta a litván külügyminiszter.

Jevgenyij Fjodorov június 8-án nyújtotta be a litván függetlenség elismerésének megvonására vonatkozó tervezetet a dumához, azzal, hogy a Szovjetunió annak idején az érvényes törvényekkel szembemenő döntéseket hozott. A politikus később úgy nyilatkozott, nem kíván megállni Litvániánál, hamarosan Ukrajnára, Lettországra és Észtországra is sor kerül ezzel összefüggésben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.