A spanyol és a portugál kormány árplafont vezetett be az áram előállításához használt földgázra

külföld
2022 június 14., 18:03
comments 1

Az Ibériai-félszigeten árplafon lépett életbe az áram előállításához használt földgázra. Teresa Ribera, spanyol ökológiai átmenetért felelős miniszterelnök-helyettes a spanyol közszolgálati televíziónak (TVE) adott interjúban kedden elmondta: az intézkedés hatását a júniusi villanyszámlán már érezhetik a fogyasztók, amelynek végösszege átlagosan 15-20 százalékkal lesz kevesebb a korábbihoz képest.

photo_camera Fotó: ALBERT LLOP/NurPhoto via AFP

A spanyol és a portugál kormány által külön-külön elfogadott, egy évre vonatkozó szabályozás szerint a következő fél évben átlagosan megawattóránként 40 euróba fog kerülni az elektromos energia megtermeléséhez szükséges gáz, amely mintegy fele az elmúlt negyedéves átlagárnak. A második fél évben havonta fokozatosan emelik az árplafont, egészen a megawattóránkénti 48,8 eurós átlagárig.

Az intézkedést az Európai Bizottság jóváhagyása után vezette be a két ország, hogy meg tudjanak birkózni az elszabadult villamosenergia-árakkal. Ursula von der Leyen bizottsági elnök korábban azt mondta, hogy az Ibériai-félsziget nagyon különleges helyzetben van, mert a két ország energiamixében nagy a megújuló energia aránya, de „nagyon kicsi az összekapcsoltság” az unió többi országával. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt