Coubertin báró akkora csodálója volt Hitlernek, hogy autogramot kért tőle, mire a Führer tízezer márkát és egy fotót küldött neki

sport
2022 június 14., 04:48
photo_camera Pierre de Coubertin

Carl Diem, az 1936-os berlini olimpia főépítészének most publikált levelezéséből derül ki, hogy a modern olimpiai mozgalmat megalapító Pierre de Coubertin báró akkora rajongója volt Adolf Hitlernek, hogy klasszikus rajongói húzással levélben kért tőle autogramot. Erről a londoni Times ír egy friss német kutatást ismertetve. A német diktátor az őt a gyakorlatban is támogató francia arisztokratának egy aláírt fényképet és tízezer birodalmi márkát (mai áron kábé 19 millió forintot) küldött.

Coubertin már hat éve lemondott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetéséről, amikor 1931-ben Berlinnek ítélték oda az 1936-os olimpiát, de továbbra is nagy befolyása volt a háttérből. Miután Hitler 1933-ban hatalomra került, majd kezdetben arról beszélt, hogy kitiltja a fekete és zsidó sportolókat, több angolszász bojkottkezdeményezés is indult, de Coubertin mindig megvédte Hitlert. A báró levélben nyugtatgatta Diemet, hogy ne izguljanak az “ostoba Hitler-ellenes kampány” miatt.

Diem a naplójában arról is írt, hogy Coubertin szerint a “német forradalom” globális fordulópontot jelent. Hitler nemcsak anyagilag volt hálás Coubertinnek, a német kancellár támogatta, hogy a francia Nobel-békedíjat kapjon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.