Elismerte a kormány, hogy csúszik a kiegészítő nyugdíjemelés

gazdaság
2022 június 14., 07:20
comments 7

Korábban júniusra ígérte a kormány az év közbeni nyugdíjemelést – írja a Portfolio –, de most megerősítette, hogy júliusra csúszik át, és közben az is kiderült, hogy szeptemberben újra megvizsgálják, az infláció emelkedése miatt indokolt-e újabb kiegészítést adni.

A parlament hétfői ülésén egy MSZP-s felszólalásra reagálva válaszolta Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár, hogy valóban júniusra tervezték a kiegészítő emelést, ami tényleg csúszik egy hónapot. Ezzel együtt megjegyezte, hogy a tervezettnél magasabb infláció miatt 3,9 százalékos évközi nyugdíjemelést hajt végre a kormány év elejétől visszamenőleg, illetve a 13. havi nyugdíjra vonatkozóan is. Azt is jelezte, hogy szeptemberben ismét megvizsgálják a makrogazdasági adatokat, és novemberben döntenek ebben a kérdésben.

Ez azért lényeges a Portfolio.hu szerint, mert a mostani 3,9%-os kiegészítő nyugdíjemeléssel „csak” 8,9%-os idei átlagos nyugdíjemelés történik, miközben maga a kormány is inkább 10% körüli éves átlagos pénzromlási ütemmel számol, így akár 1 százalékpontot meghaladó további nyugdíjemelés is jöhet novemberben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt