Az EU gázszerződést kötött Egyiptommal és Izraellel, hogy az unió kevésbé függjön az orosz gáztól

június 15., szerda 17:17

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán megállapodást írt alá Kairóban Izraellel és Egyiptommal arról, hogy a két ország növelné az Európába irányuló gázexportját. Von der Leyen azt mondta, az EU meg akar szabadulni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségtől.

Az EU energiaügyi biztosa, Kadri Simson, Ursula von der Leyen, Tarek el-Molla egyiptomi kőolajminiszter és Karine Elharrar, Izrael energiaügyi minisztere Kairóban. Fotó: KHALED DESOUKI/AFP

„Megbízható beszállítók felé akarunk nyitni, és Egyiptom megbízható partner” - mondta az Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közös sajtótájékoztatón. Az Egyiptom, Izrael és az EU közötti gázexportról szóló egyetértési megállapodást a kelet-mediterrán gázfórumon írták alá - közölte az egyiptomi kőolajminisztérium.

Egy 2020-ban kötött, mérföldkőnek számító 15 milliárd dolláros megállapodás értelmében Izrael már most is exportál gázt egy tengeri mezőről Egyiptomba, ahol cseppfolyósítják és európai országokba szállítják. Az Izraelből Egyiptomon keresztül történő gázexport szignifikáns növelése azonban jelentős, hosszú távú infrastrukturális beruházásokat igényelne.

Von der Leyen a megállapodás aláírásán túl 100 millió eurós azonnali segélyt ígért Egyiptom élelmezésbiztonságára, mivel az országban az ukrajnai háború következtében gabonahiány alakult ki. Emellett hárommilliárd eurót ígért mezőgazdasági és táplálkozási, vízügyi és higiéniai programokra a következő években a régióban. „Az Európai Unió nagyon érdekelt abban, hogy befektessen a helyi élelmiszertermelésbe” - mondta a bizottság elnöke. (France24)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt