Bill Gates szerint a kriptovaluták piaca az emberi hülyeségen alapszik

gazdaság
2022 június 15., 16:13
comments 20

Bill Gates nem a kriptovaluták és NFT-k nagy rajongója. Ezt eddig is lehetett róla tudni, már tavaly is arról nyilatkozott, hogy nincs túl jó véleménnyel a digitális pénzekről és hasonló, blockchain-en működő termékekről. Kedden viszont egy konferencián lényegében azt mondta, hogy csak azért működik az ilyen digitális vagyonelemek piaca, mert mindig vannak hülyék, akik drágábban hajlandók megvenni az ilyen dolgokat.

Egészen pontosan azt mondta, hogy a kriptovaluták és az NFT-k piaca 100 százalékban a "greater fool theory"-n alapszik, vagyis azon, hogy túlértékelt termékeket egészen addig el lehet adni, ezzel még följebb hajtva azok értékét, amíg lehet egy embert találni, aki hajlandó többet adni érte. Ez persze azt is jelenti, hogy önmagukban az ilyen termékeknek nincs semmi értéke azon kívül, hogy meg lehet győzni embereket, hogy milyen milyen szuper ilyenekbe fektetni.

photo_camera Bill Gates Fotó: MICHAEL COHEN/Getty Images via AFP

Gates azt mondta, ő a régimódi befektetéseket kedveli, mondjuk egy farmot, aminek értelmezhető hozama van, vagy egy gyárat, ami dolgokat állít elő. A kriptovalutáknak és az NFT-knek viszont szerinte semmi hozzáadott értéke vagy társadalmi haszna nincs.

Majmokat ábrázoló dárga digitális képek valóban nagyon sokat tesznek hozzá a világhoz-szellemeskedett a világ egyik leggazdagabb embere, az egyik legismertebb NFT-re, az unatkozó majomra utalva.

Gates legutóbb akkor nyilatkozott a kriptovaluták piacáról, amikor bejárta a világsajtót, hogy Elon Musk a Tesla vagyonának egy részén bitcoint vásárolt. Akkor azt mondta, hogy az egy dolog, hogy Musk mit csinál a pénzével, de átlagos befektetőknek ő nem ajánl hasonlót.

A kriptovaluták piaca amúgy éppen lejtmenetben van. A bitcoin értéke kedden 23 ezer dollár volt, ami elég messze van a 2021 novemberi eddigi csúcsértékhez, a 69 ezer dollárhoz képest. Az egyik legnagyobb kriptoplatform, a Coinbase pedig nemrég bejelentette, hogy elbocsátja a dolgozói 18 százalékát, annyira rosszul alakul a helyzet a piacon. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.