Már tisztább víz folyik a Sajóba

természet
2022 június 15., 11:47

Az első vizsgálatok megerősítették, hogy már tisztább víz folyik a Sajóba (Slaná) az alsósajói (Nižná Slaná) bányából - írja az ujszo.com.

A méréseket rögtön a bányánál végezték, miután a mélyebb rétegekben folyó vizet a felszínre terelték – tájékoztatott a gazdasági minisztérium sajtóosztálya. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerint a beavatkozás hatékony volt.

A minisztérium tájékoztatása szerint 80 százalékkal csökkent a folyóba kerülő víz vas- és egyéb ásványianyag-tartalma. A bányavizet múlt csütörtökön sikerült a felszínre terelni, ezért nem mos ki annyi ásványi anyagot az alsóbb rétegekből.

A Sajó felső, szlovákiai szakaszán 2022 februárjában észlelték a víz vöröses elszíneződését. A szlovák hatóságok megállapították, hogy a szennyezés a mára csődbe ment egykori Siderit vasércbányából származik. Mindeközben hónapokon keresztül kontrollálatlanul ömlött a folyóba a szennyezés, amely a Sajó felső szakaszának egy részén szinte teljesen kipusztította az élővilágot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.