Már tisztább víz folyik a Sajóba

természet
2022 június 15., 11:47

Az első vizsgálatok megerősítették, hogy már tisztább víz folyik a Sajóba (Slaná) az alsósajói (Nižná Slaná) bányából - írja az ujszo.com.

A méréseket rögtön a bányánál végezték, miután a mélyebb rétegekben folyó vizet a felszínre terelték – tájékoztatott a gazdasági minisztérium sajtóosztálya. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerint a beavatkozás hatékony volt.

A minisztérium tájékoztatása szerint 80 százalékkal csökkent a folyóba kerülő víz vas- és egyéb ásványianyag-tartalma. A bányavizet múlt csütörtökön sikerült a felszínre terelni, ezért nem mos ki annyi ásványi anyagot az alsóbb rétegekből.

A Sajó felső, szlovákiai szakaszán 2022 februárjában észlelték a víz vöröses elszíneződését. A szlovák hatóságok megállapították, hogy a szennyezés a mára csődbe ment egykori Siderit vasércbányából származik. Mindeközben hónapokon keresztül kontrollálatlanul ömlött a folyóba a szennyezés, amely a Sajó felső szakaszának egy részén szinte teljesen kipusztította az élővilágot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt