Már tisztább víz folyik a Sajóba

június 15., szerda 11:47

Az első vizsgálatok megerősítették, hogy már tisztább víz folyik a Sajóba (Slaná) az alsósajói (Nižná Slaná) bányából - írja az ujszo.com.

A méréseket rögtön a bányánál végezték, miután a mélyebb rétegekben folyó vizet a felszínre terelték – tájékoztatott a gazdasági minisztérium sajtóosztálya. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerint a beavatkozás hatékony volt.

A minisztérium tájékoztatása szerint 80 százalékkal csökkent a folyóba kerülő víz vas- és egyéb ásványianyag-tartalma. A bányavizet múlt csütörtökön sikerült a felszínre terelni, ezért nem mos ki annyi ásványi anyagot az alsóbb rétegekből.

A Sajó felső, szlovákiai szakaszán 2022 februárjában észlelték a víz vöröses elszíneződését. A szlovák hatóságok megállapították, hogy a szennyezés a mára csődbe ment egykori Siderit vasércbányából származik. Mindeközben hónapokon keresztül kontrollálatlanul ömlött a folyóba a szennyezés, amely a Sajó felső szakaszának egy részén szinte teljesen kipusztította az élővilágot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt