Navalnij előkerült: az egyik leghírhedtebb orosz börtönbe helyezték át

külföld
2022 június 15., 18:15
comments 3

Kedden derült ki, hogy Alekszej Navalnijt eddigi pokrovi börtönéből ismeretlen helyre szállították, ám hogy pontosan hova, azt sem ügyvédeivel, sem a családjával nem közölték az orosz hatóságok. Szerdán végül az ellenzéki politikus Instagramon adott életjelet magáról.

Alekszej Navalnij még Pokrovban egy meghallgatáson.
photo_camera Alekszej Navalnij még Pokrovban egy meghallgatáson. Fotó: ILYA PITALEV/Sputnik via AFP

„Az űrutazás folytatódik - hajóról hajóra költöztem. Úgy értem, helló a szigorúan őrzött zónából. Tegnap a Melehovó 6-os büntetőtelepre szállítottak” - áll a posztban. Az új helyen Navalnij egyelőre karanténban van.

Múlt hónapban Navalnij más fogvatartottaktól hallott információkra hivatkozva azt mondta, rövidesen Melehovóba szállítják, ahol gyakorlatilag kifejezetten neki szánt börtönt építenek a börtönön belül.

Akkor szóvivője, Kira Jarmis azt mondta, hogy az Oroszország egyik legijesztőbb börtöne, ami „hírhedt arról, hogy a foglyokat megkínozzák és megölik”. A Vlagyimir városához közeli, Moszkvától mintegy 250 kilométerre keletre fekvő büntetőtelepről több oknyomozó anyag is született a rabok bántalmazása miatt.

Navalnij eddig a Moszkvától 100 kilométerre fekvő Pokrov börtönében volt. Márciusban kilenc évre hosszabbították meg börtönbüntetését. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.