Németország szerint a Gazprom csak az árakat hajtja fel

külföld
2022 június 15., 18:40
comments 1

"Politikai döntésnek" tartja Robert Habeck német gazdasági miniszter, hogy a Gazprom a héten napi 67 millió köbméterre, a kapacitás kevesebb mint felére csökkentette a szállítást a Németországba tartó Északi Áramlat I vezetéken. Az állami tulajdonú Gazprom mindezt karbantartással indokolta, de Habeck szerint valójában csak az árak felhajtása a célja.

A Gazprom a múlt héten még napi 167 millió köbméter gázt szállított ezen a vezetéken. Hétfőn aztán bejelentették, hogy ezt napi százmillióra, szerdán pedig azt, hogy 67 millióra csökkentik. A karbantartásra, amire most hivatkoznak, hogy, hogy nem pont két héttel azután lett szükség, hogy az Európai Unió Magyarország sokáig tartó ellenállását megtörve az orosz olajipart sújtó embargóban.

Habeck szerint mindez újfent csak azt bizonyítja, hogy Európának véget kell vetnie az orosz energiafüggőségének. Egyben azt is hozzátette, hogy a piaci szereplők eddig mindig megtalálták a módját, hogy más forrásból vásároljanak gázt. "Németországban sincs ellátási gondunk" - mondta, hozzátéve, hogy Németország az elmúlt napokban és hetekben sok gázt tárazott be. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.