Novák Katalin kitüntette Jordan Petersont

TUDOMÁNY
2022 június 15., 05:43
comments 7

„A klinikai pszichológia területén végzett kiemelkedő tudományos munkája, valamint az alkotói szabadság megvédése és az ifjúság nevelése iránt kivételesen elhivatott és nagy hatású tevékenysége elismeréseként” a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adta a Magyarországon tartózkodó Jordan B. Peterson kanadai pszichológusnak, a Torontói Egyetem nyugalmazott professzorának. A döntés kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben.

Peterson az utóbbi évtizedben önsegítő könyvek bestseller-szerzőjeként, valamint konzervatív alt-right influencerként vált szélesebb körben ismertté, Youtube-csatornája és a podcastjai milliós közönséget vonzanak. Magyar állami kitüntetése is közéleti megnyilvánulásaival, a baloldali liberális identitáspolitika kritikájával, és a mainstream egyetemi és tudományos intézményrendszer illetve az ott uralkodó liberális szemlélet, politikai korrektség bírálatával függhet össze.

Első önsegítő kötete (12 tanács az élethez, 2018) megjelenése után betegsége miatt gyógyszerfüggő lett, ezért sokan megkérdőjelezték életvezetési tanácsai érvényességét. Oroszországban volt elvonón, majd Szerbiába költözött. Tavaly újabb önsegítő kötettel jelentkezett (Az a szabály, hogy nincs szabály, 2021).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.