Szaúd-Arábiában minden szivárványszínű gyerekholmit elkoboznak, mondván, hogy homoszexualitásra buzdítanak

lmbtq
2022 június 15., 17:45
comments 9

Szaúd-Arábiában a hatóságok szivárványszínű játékokat, gyermekruhákat és kiegészítőket foglaltak le, amelyek szerintük homoszexualitásra buzdítanak - tudósított a szaúdi állami televízió.

Az Al-Ekhbariya riportja a kereskedelmi minisztérium tisztviselőit követte, amint a fővárosban, Rijádban lévő üzletekből számos terméket távolítottak el. Ezek között voltak hajcsatok, mobiltelefon-kiegészítők, pólók, sapkák és tolltartók. Az egyik tisztviselő szerint a tárgyak „ellentmondanak az iszlám hitnek és a közerkölcsnek, és a fiatalabb generációt célzó homoszexuális színeket népszerűsítik”.

A kereskedelmi minisztérium közlése szerint olyan termékeket koboznak el, amelyek a „másságra felhívó és a józan észnek ellentmondó szimbólumokat és jeleket tartalmaznak”. Az ezeket árusító üzletek szankciókra számíthatnak.

Lefoglalt szivárványos cuccok.
photo_camera Lefoglalt szivárványos cuccok. Fotó: twitter.com/alekhbariyatv

Decemberben a szomszédos Katarban a hatóságok hasonló akcióban szivárványszínű játékokat és gyerekholmikat koboztak el a boltokból, mert azokat „az iszlám értékekkel ellentétesnek” találták.

Bár Szaúd-Arábiában nincsenek a szexuális irányultságra vagy nemi identitásra vonatkozó törvények, a házasságon kívüli szexuális kapcsolatok, beleértve a homoszexuális szexet is, szigorúan tilosak. Az iszlám törvények országos értelmezése szerint az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot korbácsolással, de akár halállal is büntethetik. Szintén törvénytelen, ha a férfiak „nőként viselkednek” vagy női ruhát viselnek, és fordítva, valamint ha bárki olyan online tevékenységet folytat, amely sérti a „közrendet, a vallási értékeket, a közerkölcsöt és a magánéletet”.

Áprilisban a szaúdi mozik nem vetítették a Doctor Strange - Az őrület multiverzumában című filmet, miután a Disney elutasította a szaúdi hatóságok kérését, hogy vágják ki az általuk „LMBTQ-utalásoknak” nevezett részeket. A Lightyear című új animációs filmet, amelyben egy azonos neműek közötti csókot láthatunk, a napokban tiltották be Szaúd-Arábiában. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.