Vége az Internet Explorernek, élt 27 évet

június 15., szerda 11:43
12

Szerdától a Microsoft nem támogatja többé egykori saját fejlesztésű böngészőjét, az egyik első browser-alkalmazást, az Internet Explorert, ami az informatika történetének talán egyik legmegosztóbb szoftvere volt.

Az Internet Explorert, főleg miután konkurenciái ellepték a piacot, a felhasználók többsége pokolra kívánta, de mindig volt egy vaskosabb kisebbség, amely rajongott érte. Mostantól mind a gyűlölködésnek, mind a rajongásnak végleg vége, ugyanis a Microsoft végleg megszüntette az alkalmazás használatát.

A Microsoft egy évvel ezelőtt közölte, hogy 2022. június 15-én véget vet az Internet Explorer történetének, és a 2015-ben bevezetett Edge böngészőre tereli át a program összes felhasználóját.

„A Microsoft Edge nemcsak gyorsabb, biztonságosabb és modernebb böngészési élményt nyújt, mint az Internet Explorer, hanem egy kulcsfontosságú problémát is képes kezelni: a régebbi weboldalak és alkalmazások kompatibilitását" - írta akkor Sean Lyndersay, a Microsoft Edge Enterprise általános igazgatója egy blogbejegyzésben.

A Microsoft 1995-ben adta ki az Internet Explorer (IE) első verzióját, hogy konkurenciát állítson az egyeduralkodó Netscape Navigatornak, és sikerült is lenyomni a nagy riválist azzal, hogy a Microsoft az IE-t és Windows operációs rendszerét olyan szorosan összekapcsolta, hogy a többség alapértelmezés szerint ezt használta a Navigator helyett.

Az amerikai igazságügyi minisztérium 1997-ben beperelte a Microsoftot, amiért arra próbálta kényszeríteni a Windows felhasználóit, hogy a cég saját böngészőjét használják. Bill Gates vállalata 2002-ben végül beleegyezett a trösztellenes vita rendezésébe, ezzel részben elismerve, hogy a Microsoft a Windows monopóliumát a versenytársak elnyomására használta.

A felhasználók eközben arra panaszkodtak, hogy az IE lassú, hajlamos az összeomlásra és sebezhető a hackerekkel szemben. Ezzel a böngésző piaci részesedése, ami a 2000-es évek elején több mint 90 százalékos volt, elkezdett csökkenni, mivel a felhasználók vonzóbb alternatívákat találtak.

Ma a Chrome böngésző uralja a világ böngészőinek piacát nagyjából 65%-os részesedéssel, amelyet az Apple Safari követ 19 százalékkal a Statcounter internetes elemző cég szerint. Az IE örököse, az Edge körülbelül 4 százalékkal marad le, éppen csak megelőzve a Firefoxot. (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt