Az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét fogták el amerikai kommandósok Szíriában

Terrorizmus
2022 június 16., 16:03
comments 4

Amerikai kommandósok csütörtök éjjel Szíriában elfogták az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet (OSDH). A Szíriában és Irakban állomásozó, amerikai vezetésű dzsihadistaellenes koalíció nem sokkal később megerősítette, hogy az akciót ők hajtották végre.

Az elfogott emberről csak annyit árultak el, hogy a terrorszervezet egyik szíriai vezetője, aki robbantásokkal is foglalkozott. Az AFP hírügynökség koalíciótól származó információja szerint Háni Ahmed al-Kurdiról, a terrorszervezet korábbi rakkai vezéréről van szó. A szír emberi jogi szervezet igazgatójának a helyi lakosok azt mondták, Fejszál néven ismerték az elfogott férfit, aki szerintük is Rakkából érkezett.

photo_camera Mohammed „Abu Jasszer” Jusszef, az éjszakai akció egyik szemtanúja a Humajra nevű faluban 2022. június 16-án. Fotó: Bakr Alkaszem/AFP

A rajtaütést két helikopterrel hajtották végre Humajrában, egy Aleppótól északra fekvő, török határ menti faluban, ami a törökbarát szír fegyveresek ellenőrzése alatt áll. A helikopterek földet érése után rövid tűzharc alakult ki, de a férfit gyorsan elfogták, és az akcióban senki sem sebesült meg.

Az amerikai különleges haderő akciói ritkának számítanak Szíriában. A legutóbbi ilyen művelet februárban volt, amikor az ISIS aktuális vezetőjeként számon tartott Abu Ibrahim al-Hasemi al-Kurasit ölték meg, szintén Északnyugat-Szíriában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt