Bezárult a csapda Szeverodoneck körül

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 június 16., 13:04
comments 10

Alig két hónappal ambiciózus tervekkel indított nagy keleti offenzívájának megindítása után az orosz hadseregnek sikerült körbezárnia egy kelet-ukrajnai kisvárost. Minden jel arra utal, hogy a Szeverodonecket ostromló alakulatoknak szerdán sikerült bekeríteniük a háború előtt százezer lakosú település védőit, akik azonban egyelőre még kitartanak az Azot műtrágyagyár hatalmas ipartelepén, és időről időre a városközpontba is be tudnak törni – vagyis az oroszok még közel sem tartják ellenőrzésük alatt a várost.

A védők utánpótlási vonalait és menekülő útvonalát azonban már javarészt elvágták a várost a szomszédos Liszicsanszkkal összekötő hidak lebombázásával, bár Olekszandr Sztrjuk polgármester szerint ha korlátozottan is, de még mindig van mód utánpótlás bejuttatására és a sérültek kimenekítésére.

Az ukrán utánpótlásvonalak elvágásával az oroszok ugyan csapdába ejtették Szeverodoneck védőit, de maguk elől is elvágták a további nyugati előretörés útját. Szeverodoneck nyugati határában útjukat állja a Donyec, a túlparti Liszicsanszkot így vagy kierőszakolt folyamátkeléssel támadhatják – ez igen összetett és kockázatos művelet, májusban a Donyec egy pontján egy ilyen próbálkozásuk súlyos veszteségekkel járó kudarcba fulladt –, vagy más irányból próbálkoznak.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt