Bezárult a csapda Szeverodoneck körül

külföld
2022 június 16., 13:04

Alig két hónappal ambiciózus tervekkel indított nagy keleti offenzívájának megindítása után az orosz hadseregnek sikerült körbezárnia egy kelet-ukrajnai kisvárost. Minden jel arra utal, hogy a Szeverodonecket ostromló alakulatoknak szerdán sikerült bekeríteniük a háború előtt százezer lakosú település védőit, akik azonban egyelőre még kitartanak az Azot műtrágyagyár hatalmas ipartelepén, és időről időre a városközpontba is be tudnak törni – vagyis az oroszok még közel sem tartják ellenőrzésük alatt a várost.

link Forrás

A védők utánpótlási vonalait és menekülő útvonalát azonban már javarészt elvágták a várost a szomszédos Liszicsanszkkal összekötő hidak lebombázásával, bár Olekszandr Sztrjuk polgármester szerint ha korlátozottan is, de még mindig van mód utánpótlás bejuttatására és a sérültek kimenekítésére.

Az ukrán utánpótlásvonalak elvágásával az oroszok ugyan csapdába ejtették Szeverodoneck védőit, de maguk elől is elvágták a további nyugati előretörés útját. Szeverodoneck nyugati határában útjukat állja a Donyec, a túlparti Liszicsanszkot így vagy kierőszakolt folyamátkeléssel támadhatják – ez igen összetett és kockázatos művelet, májusban a Donyec egy pontján egy ilyen próbálkozásuk súlyos veszteségekkel járó kudarcba fulladt –, vagy más irányból próbálkoznak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.