Felrobbantották az utolsó hidat Szeverodoneckban

külföld
2022 június 14., 12:13

Az oroszok bezárták a csapdát, hétfőn az utolsó hidat is felrobbantották, ami Szeverodonecket a Donyec túlpartján álló Liszicsanszkkal összekötötte. A várost azonban továbbra se sikerült az ellenőrzésük alá vonni. Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint a korábbi közlésekkel szemben katonáik még a városközpontban is kitartanak. Ennek az Institute for the Study of War (ISW) elemzői szerint leginkább az lehet az oka, hogy az oroszok főként tüzérségi és légi bombázásokkal próbálják megtisztítani a várost, gyalogságukat kevésbé vetik be. Ennek okairól korábban már volt szó: az orosz haderőreform egyik következményeként az orosz hadsereg gyalogsága alulméretezett. A városi harcokban részben ezért is támaszkodnak segédcsapatokra, a Roszgvardija csecsen alakulataira és a donbászi szakadárok hadseregére. De ezeknek a harcértéke megkérdőjelezhető. A csecsen alakulatok eddig leginkább imázsvideók gyártásában jeleskedtek, a donbászi erők pedig javarészt gyengén kiképzett kényszersorozottakból állnak, akik közül soknak még az orvosi alkalmassága is kérdéses.

link Forrás

Ezek a tényezők nagyban magyarázzák, hogy számbeli, légi és elsöprő tüzérségi fölény ellenére miért halad ennyire lassan az orosz hadsereg keleti offenzívája.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.