Felrobbantották az utolsó hidat Szeverodoneckban

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 június 14., 12:13

Az oroszok bezárták a csapdát, hétfőn az utolsó hidat is felrobbantották, ami Szeverodonecket a Donyec túlpartján álló Liszicsanszkkal összekötötte. A várost azonban továbbra se sikerült az ellenőrzésük alá vonni. Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint a korábbi közlésekkel szemben katonáik még a városközpontban is kitartanak. Ennek az Institute for the Study of War (ISW) elemzői szerint leginkább az lehet az oka, hogy az oroszok főként tüzérségi és légi bombázásokkal próbálják megtisztítani a várost, gyalogságukat kevésbé vetik be. Ennek okairól korábban már volt szó: az orosz haderőreform egyik következményeként az orosz hadsereg gyalogsága alulméretezett. A városi harcokban részben ezért is támaszkodnak segédcsapatokra, a Roszgvardija csecsen alakulataira és a donbászi szakadárok hadseregére. De ezeknek a harcértéke megkérdőjelezhető. A csecsen alakulatok eddig leginkább imázsvideók gyártásában jeleskedtek, a donbászi erők pedig javarészt gyengén kiképzett kényszersorozottakból állnak, akik közül soknak még az orvosi alkalmassága is kérdéses.

Ezek a tényezők nagyban magyarázzák, hogy számbeli, légi és elsöprő tüzérségi fölény ellenére miért halad ennyire lassan az orosz hadsereg keleti offenzívája.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt