Hollandia lekapcsolt egy GRU-s kémet, aki gyakornokként akart beépülni a Nemzetközi Büntetőbíróságba

külföld
2022 június 16., 14:11
comments 6

A holland titkosszolgálat bejelentette, hogy feltárt egy orosz katonai ügynököt, aki hamis személyazonossággal próbált beszivárogni a Nemzetközi Büntetőbíróságba (ICC), ami az ukrajnai háborús bűnök vádjait vizsgálja.

Szergej Vlagyimirovics Cserkaszov kidolgozott, évekre visszanyúló fedősztorit készített, hogy megpróbáljon brazil állampolgárként Hollandiába belépni a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz áprilisban szakmai gyakorlatra – mondta az ügynökség vezetője a Reutersnek.

„Ez egy hosszú távú, több éves GRU-művelet volt, ami sok időbe, energiába és pénzbe került” – mondta Erik Akerboom, a holland hírszerző ügynökség vezetője, az orosz katonai hírszerző szolgálat rövidítését használva.

Moszkva részéről nem érkezett azonnali reakció, bár Vlagyimir Putyin elnök kormánya a múltban mindig tagadta a kémkedési vádakat, azokat a Moszkva elleni nyugati rágalomhadjárat részének nevezte.

A Holland Általános Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (AIVD) közleménye szerint a Viktor Muller Ferreira álnéven emlegetett férfit egy holland repülőtéren fogták el. Nemkívánatos külföldinek nyilvánították, és a következő járattal visszaküldték Brazíliába, ahol bírósági eljárás vár rá. A brazil hatóságok még nem kommentálták az esetet.

„Ez egyértelműen megmutatja, mire készülnek az oroszok: az ICC-n belüli információkhoz illegális hozzáférést próbálnak elérni. Ezt magas szintű fenyegetésnek minősítjük” – közölte Akerboom, aki szerint az ICC elfogadta az ügynök jelentkezését a gyakornoki állásra.

Sonia Robla, az ICC szóvivője elmondta, hogy a bíróság hálás a holland hatóságoknak a műveletért és a biztonsági kockázatok feltárásáért. „Az ICC nagyon komolyan veszi ezeket a fenyegetéseket, és folytatja a munkát meg az együttműködést Hollandiával” – közölte.

photo_camera Illusztráció: Ramon van Flymen/ANP via AFP

A holland ügynökség azt a szokatlan lépést tette meg, hogy részletes információkat adott ki az esetről, hogy felfedje az orosz hírszerzés működését és a fenyegetést más nemzetközi intézményekre nézve.

A 4 oldalas dokumentum szerint Cserkaszov fedőtörténetébe beletartozott egy állítólagos zaklatott családtörténet és részletek egy klubról, ahol szeretett trance-t hallgatni, illetve a kedvenc brazil étterméről, ahol olcsó barnababpörköltet evett.

„Cserkaszov jól felépített fedőidentitást használt, amivel eltitkolta minden kapcsolatát Oroszországgal, pláne a GRU-val” – áll a közleményben.

Az ICC, a 123 tagállamot tömörítő, állandó globális háborús bűnügyi törvényszék, pár nappal azután indított vizsgálatot Ukrajnában, hogy Putyin február 24-én beküldte a csapatait. Háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűncselekményekkel és népirtással kapcsolatos vádakat vizsgálnak.

A hollandok az elmúlt években több mint 20 oroszt utasítottak ki, akiket kémkedéssel vádoltak meg. Köztük négy embert vádolnak azzal, hogy 2018-ban feltörték a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW), kettőt pedig azzal, hogy 2020-ban kémkedtek a high-tech szektorban, valamint 17 diplomataként akkreditált gyanúsítottat az ukrajnai invázió után utasítottak ki.

Oroszország minden vádat tagadott, és a legutóbbi kiutasításokra úgy reagált, hogy Moszkvából és Szentpétervárról is kirúgta a holland nagykövetség és konzulátus 15 munkatársát. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.