Jogellenesen rúgták ki Faur Annát az SZFE-ről

június 16., csütörtök 14:25
2

Másodfokon, vagyis már jogerősen is kimondta a bíróság, hogy Faur Annát jogellenesen rúgták ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, és elbocsátása indoka a megtorlás volt, mert a munkáltatójának nem tetsző véleményt fogalmazott meg, jelentette be az SZFE oktatóját képviselő szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért.

A TASZ közleménye szerint Faur Anna élesen bírálta a 2020-ban lezajlott modellváltást, aktívan részt vett az SZFE-s dolgozók egyetemi autonómiáért szervezett sztrájkjában és az egyetemfoglalás filmes dokumentálásában is. Indoklás nélkül rúgták ki.

Faur Anna Forrás: RTL Klub/Youtube

Faur Anna a TASZ segítségével már októberében nyert a bíróságon, de a munkáltatója fellebbezett, és arra hivatkozott, hogy a sztrájkban való részvétel valójában nem is számít véleménynek, ezért ennek védelmére Faur Anna nem hivatkozhat.

A másodfokú bíróság viszont úgy ítélte meg, Faurt azért érte hátrányos megkülönböztetés és megtorlás, mert kiállt saját magáért és az SZFE közösségéért.

„Ez az ítélet túlmutat az SZFE ügyén, és megmutatja, hogy nem lehet a munkavállalót a kirúgás fenyegetésével elhallgattatni, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy fellépjen érdekei védelmében a munkahelyén” – közölte a TASZ.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt