Jogellenesen rúgták ki Faur Annát az SZFE-ről

oktatás
2022 június 16., 14:25

Másodfokon, vagyis már jogerősen is kimondta a bíróság, hogy Faur Annát jogellenesen rúgták ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, és elbocsátása indoka a megtorlás volt, mert a munkáltatójának nem tetsző véleményt fogalmazott meg, jelentette be az SZFE oktatóját képviselő szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért.

A TASZ közleménye szerint Faur Anna élesen bírálta a 2020-ban lezajlott modellváltást, aktívan részt vett az SZFE-s dolgozók egyetemi autonómiáért szervezett sztrájkjában és az egyetemfoglalás filmes dokumentálásában is. Indoklás nélkül rúgták ki.

Faur Anna
photo_camera Faur Anna Forrás: RTL Klub/Youtube

Faur Anna a TASZ segítségével már októberében nyert a bíróságon, de a munkáltatója fellebbezett, és arra hivatkozott, hogy a sztrájkban való részvétel valójában nem is számít véleménynek, ezért ennek védelmére Faur Anna nem hivatkozhat.

A másodfokú bíróság viszont úgy ítélte meg, Faurt azért érte hátrányos megkülönböztetés és megtorlás, mert kiállt saját magáért és az SZFE közösségéért.

„Ez az ítélet túlmutat az SZFE ügyén, és megmutatja, hogy nem lehet a munkavállalót a kirúgás fenyegetésével elhallgattatni, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy fellépjen érdekei védelmében a munkahelyén” – közölte a TASZ.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.