Karácsony Gergely uniós forrásokról tárgyalt Brüsszelben

Budapest
2022 június 16., 11:14
comments 3

Brüsszelben járt Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, ahol többek között Vera Jourovával, az Európai Bizottság átláthatóságért felelős biztosával, Johannes Hahn-al, költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztossal és Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztossal tárgyalt. A főpolgármester a Facebook-oldalán azt írja, a Budapest számára elérhető uniós forrásokról tárgyalt a bizottság tagjaival.

photo_camera Vera Jourová és Karácsony Gergely Fotó: Lukasz Kobus/EU/Lukasz Kobus

"Magyarország súlyos gazdasági helyzetbe került a háború és nem utolsó sorban a kormány választási kampányban folytatott őrületes pénzszórása miatt. A nap végén a számlát persze a magyar állampolgárok, vállalkozások és önkormányzatok fizetik"- írja a főpolgármester, aki szerint éppen ezért lenne szükség az uniós helyreállítási alap forrásaira, Ezt viszont, az unióban egyedüliként, csak Magyarország nem kapta meg, az Orbán-kormány ugyanis "nem hajlandó eleget tenni az EU által támasztott antikorrupciós feltételeknek, amelyek biztosítanák, hogy az EU-s támogatásokból ne Mészáros és Tiborcz luxusvillái épüljenek tovább."

Karácsony azt írja, különösen fontos célja, hogy olyan megállapodás szülessen, "amely a kivéreztetett magyar önkormányzatiság teljes tönkretételét megakadályozza". "Ezzel kapcsolatban beszéltünk a budapesti terveinkről, hogy hogyan lehet megteremti a város energiafüggetlenségét, hogyan lehet zöld beruházásokkal jelentősen csökkenteni a rezsit. A tervek készen vannak, uniós pénz is van rá bőven, most már csak az kell, hogy az Orbán-kormány jogállami módon kormányozzon."

A főpolgármester április végén jelentette be, hogy Budapest is egyike annak a 100 európai városnak, amelyek összesen 360 millió eurót kapnak közvetlenül az Európai Bizottságtól a 2050-es klímacélok elérésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.