Kevesebb gázt adnak az oroszok Európának, meglódultak az árak

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 június 16., 14:47
comments 6

Moszkvai idő szerint csütörtök hajnali fél kettőkor jelentősen csökkentette a Gazprom az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül küldött gáz mennyiségét. A vezeték azóta csak 60 százalékos kihasználtsággal üzemel.

A Gazprom legnagyobb európai vevője, a német Uniper 25 százalékkal, a második legnagyobb vevő, az olasz Eni 15 százalékkal kap kevesebb gázt, mint ami a szerződésükben szerepel. Holott mindkét vállalat belement abba, hogy Putyin orosz elnök "rubelben kell fizetni a gázért"-rendeletének megfelelően fizessen. A cseh CEZ, az osztrák OMV és a francia Engie is kevesebb gázt tud átvenni a vártnál, holott ők is megfeleltek a putyini feltételeknek.

Felment az ára

Az Északi Áramlat 1 korlátozása miatt gyorsan megy fel a földgáz ára Európában. Egy hete például 80 euró/Mwh volt az irányadó holland gáztőzsdén a következő hónapra vásárolható gáz ára, csütörtökre viszont már 130 euró felett kereskedtek ugyanezzel a termékkel.

Ez az emelkedés néhány hónap múlva a magyar gázárban is jelentkezni fog, hiszen az MVM hosszú távú orosz szerződésében késleltetve ugyan, de érvényesül a holland tőzsdei ár. A magyar rezsicsökkentés fenntartása tehát még drágább lesz, pedig már így is csak különadókkal képes finanszírozni a kormány a lakossági gáz (és áram) árát.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt