Szijjártó Péter már „rendkívül veszélyesnek” tartja a globális minimumadó európai bevezetését

gazdaság
2022 június 16., 11:12
comments 5

„Egyre nő a nemzetközi nyomás a globális minimumadó európai bevezetése érdekében, már a jövő év elején. Ezt mi rendkívül veszélyesnek tartjuk” – írja Facebook-oldalán Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy „Európában ugyanis háború van, az európai gazdaság pedig elképesztően súlyos kihívásokkal néz szembe: egekben vannak az energiaárak, a kamatok és az infláció, a beszállítói láncok pedig megszakadtak”.

Ahogy Magyari Péter is írta az erről szóló cikkében, tavaly októberben Szijjártó Péter még kifejezetten elégedett volt a minimumadó tervezetével. Sőt, a magyar kormány még az idén áprilisi EU-s pénzügyminiszteri találkozón sem jelezte, hogy bármi gondja volna a minimumadóval, amikor a téma napirendre került.

Szijjártó a legfrissebb Facebook-posztjában úgy fogalmaz, „az európai termelővállalatok adóterheinek növelése súlyos problémákat okozna”, „főleg úgy, hogy egyedül Európában kerülne sor a globális minimumadó bevezetésére”. Szerinte „ezzel az európai vállalatok súlyos versenyhátrányba kerülnének a világ más kontinensein működő vetélytársaikkal szemben”.

A globális minimumadó az amerikai, a francia és a német kormány közös fellépésével került napirendre. A rendszer lényege az volna, hogy a világ legnagyobb multinacionális vállalatai ne tudjanak a profitjuk 15 százalékánál alacsonyabb adót fizetni.

Szijjártó azt írta most, hogy „ilyen javaslatot támogatni mi nem tudunk. Mindezeket határozottan fogja képviselni kiváló barátom, Varga Mihály miniszter úr, az EU-s pénzügyminiszterek holnapi ülésén”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.