Német egészségügyi miniszter: télen újra jöhetnek a korlátozások, új oltás készül a koronavírus ellen

koronavírus
2022 június 17., 13:03
comments 3

Ismét emelkedni kezdett a napi új esetek előző hét napra vetített átlaga Németországban az elmúlt másfél hétben. Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter már újabb hullámról beszélt.

Az országban jelenleg a tömegközlekedésen kötelező a maszkviselés, a miniszter pedig javasolja a maszkok önkéntes viselését a beltéri nyilvános helyeken. Lauterbach kilátásba helyezte a szigorúbb szabályok bevezetését a téli hónapok közeledtével.

Karl Lauterbach, egészségügyi miniszter
photo_camera Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

A szezonális szabályok bevezetését a „téli gumi” törvényhez hasonlította, amely előírja az autósoknak az október és március közötti téli gumi használatát. Ehhez hasonlóan vezethetnék be az időszakos kötelező maszkviselési törvényt. Szerinte a maszkviselésnek normává kellene válnia.

A nyári hullámmal kapcsolatban elmondta, hogy nincs ok a pánikra, de még mindig vannak olyanok, akikre halálos kockázatot jelent a vírus, valamint felhívta a figyelmet hosszú COVID veszélyeire is.

Lauterbach sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 6-12 hónapon belül sikerülhet kifejleszteni egy olyan védőoltást, amely közvetlenül a nyálkahártyán fejtené ki a hatását, ezzel „megbízhatóan meggátolva a megfertőződést”. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy ezzel kapcsolatban a szakmai világban nincs egyetértés, vannak akik szerint ez nem lehetséges.

A miniszer nyilatkozatait a német ellenzék pánikkeltésnek titulálta, szerintük a társadalomnak optimizmusra van szüksége, nem pedig a lehető legrosszabb forgatókönyvekkel való riogatásra.

(MTI, DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.