Német egészségügyi miniszter: télen újra jöhetnek a korlátozások, új oltás készül a koronavírus ellen

június 17., péntek 13:03
4

Ismét emelkedni kezdett a napi új esetek előző hét napra vetített átlaga Németországban az elmúlt másfél hétben. Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter már újabb hullámról beszélt.

Az országban jelenleg a tömegközlekedésen kötelező a maszkviselés, a miniszter pedig javasolja a maszkok önkéntes viselését a beltéri nyilvános helyeken. Lauterbach kilátásba helyezte a szigorúbb szabályok bevezetését a téli hónapok közeledtével.

Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

A szezonális szabályok bevezetését a „téli gumi” törvényhez hasonlította, amely előírja az autósoknak az október és március közötti téli gumi használatát. Ehhez hasonlóan vezethetnék be az időszakos kötelező maszkviselési törvényt. Szerinte a maszkviselésnek normává kellene válnia.

A nyári hullámmal kapcsolatban elmondta, hogy nincs ok a pánikra, de még mindig vannak olyanok, akikre halálos kockázatot jelent a vírus, valamint felhívta a figyelmet hosszú COVID veszélyeire is.

Lauterbach sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 6-12 hónapon belül sikerülhet kifejleszteni egy olyan védőoltást, amely közvetlenül a nyálkahártyán fejtené ki a hatását, ezzel „megbízhatóan meggátolva a megfertőződést”. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy ezzel kapcsolatban a szakmai világban nincs egyetértés, vannak akik szerint ez nem lehetséges.

A miniszer nyilatkozatait a német ellenzék pánikkeltésnek titulálta, szerintük a társadalomnak optimizmusra van szüksége, nem pedig a lehető legrosszabb forgatókönyvekkel való riogatásra.

(MTI, DW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt