Olaszországba felére csökkenti, Franciaországba teljesen leállítja a gázszállítást a Gazprom

június 17., péntek 13:28
6

A felére csökkenti az Olaszországba irányuló gázszállítást a Gazprom, közölte pénteken az olasz Eni energiacég. Ezzel párhuzamosan a francai GRTgaz hálózatüzemeltető elmondta, hogy Franciaország május 15. óta nem kapott Németországon át érkező orosz gázból.

Moszkva az elmúlt hetekben csökkentette vagy teljesen leállította a gázszállítást több Európai Uniós országba is, mivel azok szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben.

A Gazprom a héten már többször is csökkentette olaszországi szállításait – szerdán 15, csütörtökön 35 százalékkal. A cég hivatalosan a vezetékek karbantartási problémáival indokolja a szállítások csökkenését. „Németország, mi és mások is úgy gondoljuk, hogy ezek hazugságok. Valójában úgy használják a gázt, mint a gabonát: politikai zsarolásra” - mondta Mario Draghi olasz miniszterelnök.

Mario Draghi

Olaszországot a szállítás csökkenése súlyosabban érintheti, hiszen gázimportjának mintegy 40 százalékát az orosz gáz tette ki. Franciaország gázszükségleteinek csupán 17 százalékát fedezi az Északi Áramlat 1-en keresztül érkező orosz import. (DW)

Illusztráció: Makszim Blinov/Sputnik via AFP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt