Olaszországba felére csökkenti, Franciaországba teljesen leállítja a gázszállítást a Gazprom

külföld
2022 június 17., 13:28
comments 5

A felére csökkenti az Olaszországba irányuló gázszállítást a Gazprom, közölte pénteken az olasz Eni energiacég. Ezzel párhuzamosan a francai GRTgaz hálózatüzemeltető elmondta, hogy Franciaország május 15. óta nem kapott Németországon át érkező orosz gázból.

Moszkva az elmúlt hetekben csökkentette vagy teljesen leállította a gázszállítást több Európai Uniós országba is, mivel azok szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben.

A Gazprom a héten már többször is csökkentette olaszországi szállításait – szerdán 15, csütörtökön 35 százalékkal. A cég hivatalosan a vezetékek karbantartási problémáival indokolja a szállítások csökkenését. „Németország, mi és mások is úgy gondoljuk, hogy ezek hazugságok. Valójában úgy használják a gázt, mint a gabonát: politikai zsarolásra” - mondta Mario Draghi olasz miniszterelnök.

photo_camera Mario Draghi

Olaszországot a szállítás csökkenése súlyosabban érintheti, hiszen gázimportjának mintegy 40 százalékát az orosz gáz tette ki. Franciaország gázszükségleteinek csupán 17 százalékát fedezi az Északi Áramlat 1-en keresztül érkező orosz import. (DW)

photo_camera Illusztráció: Makszim Blinov/Sputnik via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.