Túl meleg van, és túl sok a vizelet, költözik a Mount Everest nepáli alaptábora

június 17., péntek 6:06
6

A globális felmelegedés és a túlhasználtság miatt egyre kevésbé biztonságos a Mount Everest nepáli alaptábora, ezért új helyszínt keresnek neki, írja a BBC.

A tábor a folyamatosan olvadó Khumbu gleccseren található 5346 méter magasan, és tavasszal rendre 1500 ember fordul meg arrafelé. A tervek szerint az új tábort 2-400 méterrel lejjebb költöztetnék, ahol melegebb van, és nem jelent kockázatot az olvadékvíz.

A Mount Everest alaptábora Nepálban Fotó: TASHI LAKPA SHERPA/AFP

Korábbi kutatások alapján évente egymillió köbméter víz folyik el a Khumbu gleccser alaptáborhoz közeli részéből, összességében pedig évről évre 9,5 millió köbméter víz olvad ki belőle. A jégsziklák olvadása különösen nagy veszélyt jelent, ennek következtében óriási víztömeg zúdul alá a hegyen, nem beszélve a sziklaomlásokról. A gleccserben megjelenő hasadékok életveszélyesek lehetnek, a hegymászók közül sokan attól félnek, alvás közben beleesnek egy ilyenbe.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a költözést javasló bizottság egyik tagja szerint az alaptáborban naponta négyezer liternyi emberi vizelet keletkezik, és a főzésre, melegítésre használt gáz, kerozin is fokozza az olvadást.

A tervek szerint a költözés 2024-re valósulhat meg, addig a helyi közösségekkel is egyeztetnek, többek közt egy új alaptábor létesítésének kulturális hatásairól.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt