Tízből hat magyar azt mondja, fegyvert fogna, ha megtámadnák az országot

társadalom
2022 június 18., 08:46
comments 54

Ha lenne egy háború, amiben Magyarország is érintett, minden második (51 százalék) megkérdezett inkább harcolna a hazájáért, derül ki a Publicus Intézet május végi, 1004 fős országos reprezentatív közvéleménykutatásából.

Ha Magyarországot támadnák meg, tízből hatan mondják, hogy harcolnának, ha viszont Magyarország támadna meg valaki mást, tízből nyolcan nem fognának fegyvert.

photo_camera T-72M1 harckocsi a Magyar Honvédség statikus bemutatóján a Veszprém megyei Hajmáskér mellett található Központi Gyakorló- és Lõtéren 2021. szeptember 29-én Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Háború esetén a fideszesek kétharmada, míg az ellenzéki szavazók 44 százaléka mondja, hogy harcolna. Az aktív státuszúaknál ugyanez 56, a nyugdíjasoknál pedig 40 százalék.

Leginkább még a 18-29 évesek (15 százalék) harcolnának, utánuk következnek a 45-59 év közöttiek (11 százalék) és a 30-44 év közöttiek (10 százalék). A 60 évnél idősebbek 3 százaléka nyilatkozott így.

További részletek a Publicus oldalán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.