Elvitték Oroszországba az Azov ezred foglyul ejtett parancsnokait

háború
2022 június 19., 05:59

A TASZSZ orosz állami hírügynökség információi szerint Oroszország területére szállították a donecki „népköztársaságból” az Azov ezred Mariupolnál foglyul ejtett parancsnokait és a reguláris ukrán haderő több más katonáját. Köztük van az Azov parancsnokhelyettese, Szvjatoszlav Palamar, valamint Szerhij Volinszkij, a 36-os ukrán tengerészgyalogos-dandár első embere.

Az orosz közlés szerint erre a nyomozati cselekmények folytatása érdekében volt szükség.

Palamar, Volinszkij és társaik a mariupoli ostrom utolsó napjaiban adták meg magukat az Azovsztal gyáróriásnál.

photo_camera Fotó: t.me/donfarsh

Jó ideje polémia zajlik arról, hogy mi lehet majd a szóban forgó parancsnokok sorsa. Egyrészt felmerült, hogy a hadifogolycsere-programok keretében visszatérhetnének Ukrajnába – szóba került az ellenzéki oligarcha-politikus Viktor Medvedcsuk is mint cserealap, ám ezt az opciót az oroszok hivatalosan a kezdetektől elutasították –, másrészt visszatérő téma, hogy úgymond példát akarhatnak-e velük statuálni.

A azovosokat az oroszok a retorika szintjén hajlamosak nem hadifogolyként, hanem „terroristaként” kezelni, ami abban az esetben, ha a donecki „népköztársaságban” folytatnának le ellenük „bírósági” eljárást, halálos ítélettel is járhatna.

Doneckben nemrégiben három külföldi önkéntest – az orosz retorikában „zsoldost” –, két brit és egy marokkói állampolgárt már halálra ítéltek, igaz, az ítéletek végrehajtására egybehangzó vélemények szerint kevés az esély.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.